2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

Ukrán TV: az ukrán hadsereg nagyszabású támadásra készül a Donbasszban

Miközben az ENSZ és az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet [1]) próbálják rászorítani Kijevet, hogy jusson végre békére a Donbasszban, az ukrán hadsereg nagyszabású támadásra készül.

A Donbasszban már öt és fél éve tart a konfliktus. Ez idő alatt rengeteg emberélet veszett oda. A legfájóbb az egészben az, hogy ez a konfliktus két rokon nép között tört ki.

Petró Porosenkó idején senki még csak nem is remélte, hogy ez a konfliktus valaha is véget ér. Zelenszkij hivatalba lépésekor azonban sokan gondolták azt, hogy a helyzet megváltozik.

És ez, bizonyos szempontból, csakugyan így van. Az új ukrán elnök mindig azt állította, hogy elsősorban a Donbassz békéjében érdekelt. Igaz, ugyanakkor semmit sem akar végrehajtani abból, amit a minszki megállapodások tartalmaznak.

Ugyanakkor mégiscsak van bizonyos előrehaladás. Például egyes helyeken a csapatokat szétválasztották, újabb tűzszünetet léptettek életbe,(2) mely megsértéséért konkrétan megbüntetik azt, aki azt elkövette. (3)

Ugyanakkor az ukrán hadsereg nagyszabású támadásra készül a Donbasszban. (4) Az erről szóló tudósítás az „UA: Nyikolajev” tévécsatorna (5) adásában mutatták be.

Kiderült, hogy Nyikolajev környékén nagyszabású hadgyakorlat folyik. Az ukrán hadsereget éppen ott készítik fel egy, a Donbassz elleni nagy támadásra, illetve fontos objektumok elfoglalására.

Apropó: mint arról a hadgyakorlatot irányító parancsnokok eldicsekedtek, a hadgyakorlat sikeresen véget ért, és az ukrán hadsereg „elfoglalta” az összes szükséges célpontot.

Megjegyzések:

(1) Az új ukrajnai hatalom által 2014 áprilisában meghirdetett „Terrorellenes Művelet” beindításakor az EBESZ Megfigyelő Missziót küldött a Donbasszba. Tevékenységét annak ellenére is mindmáig a népköztársaságokkal szembeni ellenséges elfogultság és egyoldalúság jellemzi, hogy az ukrán hadsereg sorozatosan alázza meg a missziót: tagjait nem engedi oda állásaiba (a másik oldalon a leghatározottabban szóvá teszik, ha úgy vélik, hogy tevékenységükben zavarják őket), lövik a kivonuló missziót, provokálják, akadályozzák munkájukban, újabban pedig drónjaikat is sorozatosan lövik le. Elfogultságukkal immár a falusi nénikék, az iskolás gyermekek is tisztában vannak, így a missziókat gyanakodva, szemrehányások özönével elárasztva, ellenségesen fogadják: több tüntetésre is sor került már ellenük.

(2) „Az általános érvényűre és korlátlan időtartamra” elrendelt legújabb tűzszünet – a többihez hasonlóan – az egy órát sem érte meg: 53 perc múlva érkezett az első hír arról, hogy az ukrán fél megint megsértette azt. A negatív rekord eddig 9 perc, a pozitív: két nap volt. Minden ilyen tűzszünet az ukrán felet segíti inkább, míg a népi erőket újra és újra megbénítja, gúzsba köti. A tűzszünetekről általában elmondhatók: kezdeményezőjük az orosz diplomácia, amely folyamatosan időt akar nyerni geopolitikai játszmáinak véghez viteléhez, minden eszközzel nyugodt hátteret kíván biztosítani a Donbassz jövőbeni sorsát is meghatározó orosz-amerikai világpolitikai háttéralkudozásokhoz.

(3) A megfogalmazás ködösítő és felületes: ha valaki és valakit felelősségre von a tűzszünet megsértéseiért, az egyoldalúan a Donbassz néphadseregei. A tűzszünetek alatt – az EBESZ megfigyelőinek fedezetében, az ukrán hadsereg háborítatlanul folytatja csapatainak és haditechnikájának felvonultatását a leendő offenzíva kiszemelt megindítási körletébe. Főképpen a déli fronton figyelhető ez meg. Szolgálhat ez azonban figyelemelterelő manővernek is. Az ukrán hadsereg nyomasztó fölénye mindenképpen lehetővé teszi, hogy egyszerre több frontszakaszon is megindítsák a támadást.

(4) Legutóbb (és többször is) a déli frontszakaszról érkeztek nyugtalanító hírek: nemcsak nagy létszámú csapategységek, de a legpusztítóbb tüzérségi fegyverek összevonásáról. Láthatóan az EBESZ-t zavarja a legkevésbé, hogy ezek a hadmozdulatok – a felvonultatott tüzérség – tiltva vannak a minszki megállapodásokban.

(5) Nyikolajev zömben oroszok lakta, nagy iparváros a Fekete-tenger közelében. A tévécsatorna elnevezése is mutatja: hogyan alázza a Nyugat által ajnározott kijevi rezsim az orosz nemzeti közösséget. Mely rezsim változatlanul, módszeresen gyomlálja ki az ukrajnai lakosság 80 százaléka által rendszeresen, vagy gyakran használt nyelvet.

Csikós Sándor – News Front

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...

Ukrajna felszólította a lakosságot, hogy csatlakozzanak az új “Támadó Gárda” rohambrigádjaiba

Kijev felszólította a polgárokat, hogy jelentkezzenek az újonnan létrehozott "rohambrigádokba", és Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter kijelentette, hogy a kormány arra számít, hogy a szolgálatban...