2022, szeptember 30.
16.7 C
Budapest
17.2 C
Moszkva

Ukrán Naftogaz vezető: Ukrajna megállítja az Északi Áramlat 2 projektet

Kijevnek van egy terve arra, hogy megakadályozza az Északi Áramlat-2 gázvezeték elindítását, amely Oroszországból Németországba szállítana gázt a Balti-tengeren keresztül – közölte egy vezető ukrán energetikai tisztségviselő.

Jurij Vitrenko, a Naftogaz állami energetikai vállalat igazgatótanácsának elnöke csütörtökön a Facebookon azt írta, hogy “van egy tervünk további jogi lépésekre, hogy megakadályozzuk ennek az orosz vezetéknek az elindítását”.

Közölte, hogy Kijev “maximális erőfeszítéseket” fog tenni a projekt működésének megakadályozására, és kifejtette, hogy az ukrán erőfeszítések már eddig is “több mint egy évig késleltették ennek a vezetéknek a befejezését”.

“Ez az amerikai és európai partnerekkel való együttműködésünk eredménye” – állította, hozzátéve, hogy a Naftogaz is csatlakozott az Északi Áramlat 2 engedélyezési eljárásába, amely jelenleg is zajlik.

A gázvezeték szeptemberben készült el, de az engedélyezési eljárás miatt még nem kezdte meg működését. A német hatóságok szerint legalább hat hónapig tart, amíg a szükséges papírmunkát elvégzik.

Jelenleg az európai országok az orosz gáz nagy részét egy szovjet korszakban épült, Ukrajnán keresztül haladó földalatti vezetéken keresztül kapják. Kijev arra figyelmeztet, hogy több milliárd dollárt veszíthet a tranzitdíjakból, ha az Északi Áramlat 2 projekt zöld utat kap.

Novemberben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter magáénak érezte a dicsőséget az Északi Áramlat 2 engedélyezésének késleltetése miatt, mondván, hogy “már régen működnie és pénzt kellene termelnie, de az, hogy még mindig nem működik, és harcolunk ellene az a közös erőfeszítéseink eredménye”.

A múlt héten azonban Olaf Scholz új német kancellár ragaszkodott ahhoz, hogy a késedelem nem politikai okoknak köszönhető, és hogy a vezeték semleges projekt, amelyet nem szabadna Oroszországgal szembeni nyomásgyakorlásra használni. “A német hatóságok a politikától teljesen függetlenül döntenek erről” – jelentette ki. “Az engedélyezési folyamat halad előre” – tette hozzá.

Kedden leállt a gázszállítás a Szibériából Kelet-Németországba vezető Jamal gázvezetéken, mivel Oroszország-szerte zuhant a hőmérséklet. Nyugati tisztviselők azzal vádolták Moszkvát, hogy politikai játszmával igyekszik rákényszeríteni az EU-t az Északi Áramlat-2 engedélyezésére. Az orosz Gazprom energetikai vállalat megjegyezte, hogy továbbra is teljesíti szerződéseit.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...