2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Ukrán légierő: az oroszok előnye az elektronikus hadviselésben az egyik oka a lassú ellentámadásnak

Moszkva jelentős előnyt élvez Kijevvel szemben az elektronikus hadviselés terén – ismerte el Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője. Ezt az egyenlőtlenséget említette az okok között, amiért Ukrajna nehezen halad a régóta várt ellentámadással.

Az orosz erők elektronikus ellenintézkedéseket alkalmaznak az ukrán drónok hatástalanítására, és ezt a taktikát Kijev is szeretné átvenni – mondta Ihnat egy hétfői tévéinterjúban.

“Nem kell rakétákkal vagy fegyverekkel lelőni egy drónt. Egyszerűen lezuhanásra kényszerítheted, elektronikus hadviseléssel elfoghatod” – jelentette ki a tisztviselő.

“Oroszországnak nagy teljesítményű rendszerei vannak, amelyek beavatkoznak a védelmi erőink tevékenységébe. Rengeteg ilyen rendszerük van. Ukrajna tett némi előrelépést, de későn kezdtük” – tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium rendszeresen beszámol ukrán drónok lövés nélküli elfojtásáról. Egy hétfői krími rajtaütésen 17 UAV volt érintett, amelyek közül 14-et az orosz hadsereg szerint zavarással tettek működésképtelenné.

Az orosz elektronikai hadviselés fölénye széles körben elismert. A londoni Royal United Services Institute által tavaly novemberben kiadott tanulmány becslése szerint Kijev az év nyarára elvesztette annak a több ezer drónnak a 90 százalékát, amelyekkel az ellenségeskedések februári kezdetekor rendelkezett. Miután az orosz elektronikai hadviselési infrastruktúrát telepítették, az ukrán UAV-k várható élettartama a csatatér felett a négyszárnyúak esetében három repülésre, a merevszárnyúak esetében pedig hat repülésre csökkent – áll a tanulmányban.

A problémára a hétvégén a New York Times is rávilágított. Az ukrán elektronikai hadviseléssel foglalkozó csapatok nehezen tudják zavarni az orosz Lancet drónokat, mert nem tudják, hogy pontosan hogyan kommunikálnak velük a kezelők – számolt be a lap. Eközben ellenfeleik érzékelik az ukrán mobiltelefon-jeleket, zavarják a GPS geopozicionálást, és tüzérségi csapásokat mérnek az ukrán kommunikációhoz nélkülözhetetlen Starlink routerekre is.

A héten a CNN-nek adott interjújában Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter elismerte, hogy Kijev ellentámadása késik a tervezettől, de ragaszkodott ahhoz, hogy egyébként a tervek szerint halad. Orosz tisztviselők szerint Ukrajna több tízezer áldozatot szenvedett el kézzelfogható eredmény nélkül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó