2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Ukrán kémeket tartóztattak le Európa legnagyobb atomerőművében

Az orosz erők őrizetbe vették a dél-ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű két alkalmazottját, akik információkat szolgáltattak a csapatok és eszközeik elhelyezkedéséről a kijevi erőknek – közölte szerdán az orosz nemzeti gárda.

“Ezen kívül őrizetbe vették a személyt, aki megsértette a beléptetés (az erőműbe) ellenőrzését, az ukrán fegyveres erők cinkosát, aki orosz haditechnikai eszközök oszlopainak mozgási koordinátáit továbbította” – tették hozzá.

Miután március 4-én átvették az erőmű feletti ellenőrzést, az orosz erők 26, az erőműhöz – Európa legnagyobb atomerőművéhez – történő hozzáférés ellenőrzését megsértő személyt vettek őrizetbe – közölte a Nemzeti Gárda. A létesítmény továbbra is helyi személyzettel működik, miközben az orosz csapatok járőröznek a telephelyen, és robbanószerkezetek és fel nem robbant lőszerek után kutatnak – közölte a Nemzeti Gárda.

Megjegyezték, hogy “a Nemzeti Gárda nukleáris, biológiai és vegyi védelem szakemberei a védelmi minisztérium munkatársaival együtt naponta többször is figyelemmel kísérik a helyzetet, a létesítmény kerületén lévő ellenőrző pontokon a sugárzási szintek mérésével”.

Az elmúlt hetekben az atomerőművet és a közeli Energodar várost többször is lőtték a kijevi erők. A támadások az orosz védelmi minisztérium szerint több épületet is megrongáltak az erőmű területén, tüzeket és áramkimaradásokat okozva.

Moszkva arra figyelmeztetett, hogy a folyamatos támadások végül működésképtelenné tehetik az erőművet, és akár az 1986-os csernobili katasztrófához hasonló súlyos katasztrófához is vezethetnek. Kijev és egyes nyugati tisztségviselők ugyanakkor Oroszországot vádolják az erőmű bombázásával, annak ellenére, hogy az erőművet orosz csapatok ellenőrzik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...