2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Ukrajnának nukleáris arzenálra van szüksége Oroszország legyőzéséhez – volt ukrán biztonsági főnök

Kijevnek erős nukleáris arzenálra van szüksége ahhoz, hogy győztes legyen egy Oroszország elleni háborúban – mondta az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egykori vezetője egy televíziós műsorban, miközben a két ország között egyre nő a feszültség.

Igor Szmesko szerdán az Ukrajna 24 csatorna “Vörös vonalak” című műsorában nyilatkozott, és bírálta az ország állítólagos nyugati barátait, akik szerinte nem nyújtanak segítséget az orosz erők állítólagos agressziójával szembeni védelemben.

“Ha mi rendelkeznénk a harmadik [legnagyobb] atomarzenállal, taktikai atomfegyverekkel, több mint egymilliós hadsereggel és hadászati légierővel, akkor a védelmi képességeinkben a Nyugat nélkül is boldogulnánk” – állította.

Az elmúlt hetekben az Ukrajnával közös határon állítólagosan felvonuló orosz csapatokkal kapcsolatos aggodalmakra kitérve Szmesko azt mondta, hogy “bármilyen háború akkor kezdődik el, ha annak katonai, gazdasági és politikai-diplomáciai feltételei is megvannak. Ha arról beszélünk, hogy Oroszország ma teljes körű háborút indíthat Kijev ellen, akkor sajnos minden katonai és technikai lehetősége adott”.

Az ex-SZBU-vezér nyilatkozata azon aggodalmak közepette hangzott el, hogy fennáll a kijevi erők és a Donbassz felkelői közötti teljes fegyveres konfliktus kialakulásának veszélye.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy Kijev jelentősen megerősítette katonai erejét a háború sújtotta térségben, “nehéz fegyverzetet és katonai személyzetet” vonultatva fel a területre. A tisztviselő a továbbiakban olyan értesülésekre hivatkozott, amelyek szerint az ott lévő ukrán csapatok létszáma már elérte a 125 ezret – az ország teljes hadseregének felét.

Moszkva többször is visszautasította az ukrán hírszerző szolgálatok állításait és a nyugati hírügynökségek beszámolóit, amelyek szerint Oroszország a kelet-európai ország elleni offenzíva megindítása előtt megerősíti és összevonja a határ menti katonai egységeit. Peszkov visszautasította az állításokat, ragaszkodva ahhoz, hogy “ez a hisztéria, amelyet most az angolszász és az ukrán médiában szítanak, és amelyet az ukrán politikusok támogatnak az államfő [Volodimir Zelenszkij elnök] vezetésével, teljesen elfogadhatatlan”.

Korábban novemberben a Kreml szóvivője azt mondta, hogy “fegyveres erőink mozgása a saját területünkön senki ellen sem irányul”, és hogy Oroszország nem jelent sem fenyegetést, sem veszélyt egyetlen országra sem.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...