2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva
Array

Ukrajnai választások: Poroshenko és Jatszenyuk tarolt, oroszbarát párt nincs, a kommunisták kiestek

Az ukrán választásokon nyert Pjotr Poroshenko Blokk pártja, második az Arszenyij Jatszenyuk miniszterelnök és Olakszandr Turcsinov házelnök által gründolt a Népfront lett, illetve: oroszbarát part nem jutott be, a kommunisták kiestek.

A felkelők által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk megyei területeken nem volt voksolás, ők elutasították a részvételt. Ennélfogva a fele részben listáról , fele részt egyéni jelöltekből összeálló 450 fős parlamentből most csupán 423 képviselőt választottak meg. Az Oroszországhoz visszacsatolt Krím mandátumai is üresek maradtak.

Pjotr Poroshenko pártja a szavazatok 23%-át szerezte meg.  Egyenlőre – az előzetes szavazatszámlálások alapján az látszik, hogy nem érte el az 5%-os küszöböt a Majdan tüntetésekor politikai tényezővé lett Právij Szektor (Jobb Szektor). Julija Timoshenko Haza pártja bejutott, átlendülve az 5%-os küszöbön. Az ultranacionalista Svobodá (Szabadság) párt parlamenti part pedig bent maradt. 6,3% körüli eredménnyel – előzetes- .

Egy nagy nyertes továbbá (Poroshenko és Jatszenyuk tandemén kívül) az Önsegélyezés pártja, aki 13%-al jutott be. A párt a kelet-ukrajnai katonai akciókban való részvételével hívta fel magára a figyelmet, és ő készen állhat a szövetségre Poroshenkóval, bár a koalícióból kihátrálhat később, ha netán úgy vélné, hogy az elégedetlenségi hullámot könnyebb egy újabb Majdannal meglovagolni.

Márpedig könnyen lehet, hogy ez a hullám ismét eléri Kijev utcáit, ha Poroshenkónek nem sikerül stabilizálnia az ukrán nemzetgazdaságot és a hrivnya árfolyamát, illetve biztosítani télre a gázimportot.

 

Mi lesz a folytatás?

A helyzet stabilizálásához Poroshenkónak égető szüksége van arra, hogy alkotmánymódosításhoz elegendő többsége legye a parlamentben. Ehhez a 450 fős parlamentben 301 képviselő kell, attól függetlenül, hogy 27 hely betöltetlen marad Luganszk és Donyeck megye egyes részei és a Krím kiesése miatt.

Poroshenko Blokkja (BPP) és az NF is arra számít, hogy a koalíciós megállapodás akár már hétfőn létrejön, Arszenyij Jacenyuk pedig ismét miniszterelnök lehet.

Poroshenko alkotmánymódosítást is akar végrehajtani, decentralizációt ígérve az ország régióinak. Ez nem jelent autonómiát Donyeck és Luganszk megye felkelői számára, de érdekes kísérlet lehet arra, hogy Kijev az ország egységét megőrizve elvonja a támogatást a felkelőket támogatóktól.

Valami azt súgja most, ennél több is készül Ukrajnában a következő napokban, de nem akarjuk elkiabálni a vélelmeinket illetve feltételezéseinket. Olyan robbanás-szagú a légkör valamiért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó