2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Ukrajnai választások – mi lesz?

TimosenkoUkrajnában logikus befejezéséhez ér a választási kampány. Február 7-én van az elnökválasztás második fordulója. Szakértők találgatják, ki lesz az új ukrán elnök, és a vesztes lépéseit próbálják prognosztizálni. Elemzők szerint ha az egyik jelölt 6-7%-kal több szavazatot szerez a másiknál, akkor  riválisa nem ismeri el a szavazás eredményeit.  Bírósági keresetet fognak beadni, kölcsönös vádakkal lépnek fel, tömeges tiltakozóakciókra szólítják a választópolgárokat. A választópolgárok azonban, úgy látszik, ezt a forgatókönyvet nem tartják megfelelőnek. Kijevben a hangulat egyáltalán nem olyan, mint 5 évvel ezelőtt…Ukrajnában a megszokott élet zajlik.

A választások előtti hangulat iránt érdeklődők pedig általában azt a választ kapják, hogy „meguntuk már a végeláthatatlan szavazások sorát és a bizonytalanságot, politikai megrázkódtatások nélkül akarunk élni. Az új ukrán elnöknek nehéz feladatot kell megoldania a gazdasági szférában. A két elnökjelölt választási beszédeiből ítélve, a vetélytársak megközelítése lényegesen eltér egymástól.

A www.rian.ru, saját szakértője közreműködésével  Viktor Janukovics, a Régiók Pártja vezetője és Julija Timosenko miniszterelnök gazdasági programjait kívánta elemezni.
Az ukrán gazdaságban és költségvetési szférában rendkívül bonyolult helyzet alakult ki. És ennek oka nemcsak a globális válság, hanem a belföldi problémák és egyebek között az Oroszországgal ápolt viszonyát terhelő problémák.  „Ukrajna és Oroszország energetikai kapcsolatai tökéletesítésre szorulnak” – vallja meggyőződéssel Ariel Cohen amerikai szakértő.

„A feleknek felelősségteljesebben kellene tekinteniük az Oroszországból Ukrajnába, Ukrajnából Nyugat-Európába vezető gáztranzit szavatolása szférájában vállalt kötelezettségeikre. Fontos, hogy Ukrajna fizesse  meg a gázt, ne lopjon gázt és ne akadályozza a földgáz áramlását a tárolókba.”
Ukrajna további fejlődésének nem elhanyagolandó tényezője az EU- és a NATO-integráció. Milyen irányvonalat választ az ukrán kormányzat az új elnök megválasztása után?
A helyzet itt nagyon kényes, mivel  jelen pillanatban Ukrajnát senki sem hívja az atlanti szövetséghez való csatlakozásra – jegyzi meg Andrej Jermolov ukrajnai politológus.
„Az ukrán hatóságok még tavaly eléggé egyértelmű jelt kaptak arra vonatkozólag, hogy a  NATO-ban nem várja őt senki, ami azzal kapcsolatos, hogy Ukrajna nem készült fel az atlanti szövetséghez való csatalakozásra. Timosenko jelölt tudatosan kerüli ezt a témát, a hangsúlyt Ukrajna EU-tagságára helyezi. Ami pedig Janukovics álláspontját illeti, ez az elnökjelölt arra hivatkozott, hogy a nemzet 1991-ben a népszavazáson a semleges státusz mellett foglalt állást.”

A szakértők túlnyomó része  rámutat, hogy Ukrajnának ki kell használnia a keleti irányvonalon kialakított kapcsolatait. Az elemzők hangsúlyozzák, hogy Kijev és Moszkva baráti viszonya az egész nyugati világnak is fontos.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Kapcsolódó cikkek:

Ukrajnai elnökválasztások – II

Ukrán választások

Ukrán elnökválasztások vasárnap

Janukovics Oroszország barátja

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...