2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Ukrajnai elnökválasztások – II

VálasztásokUkrajnában az elnökválasztás második fordulója előtt szinte tavaszias az időjárás. Ugyanakkor még élesebb küzdelem ígérkezik, mint az első  forduló előtt. Akkor szinte senki sem kételkedett abban, hogy január 17-én a 18 jelölt közül Viktor Janukovics, a Régiók Pártjának vezetője  és Julia Timosenko kormányfő szerzi meg a legtöbb szavazatot. Ez első fordulóban 1O százalékos  előnye volt Janukovicsnak, akire a választók 35,32 százaléka adta szavazatát, és ez reális esélyt ad a győzelemre.

A két ukrajnai nagy parlamenti párt – a Julija Timosenko Tömbje (BJUT)  és a Régiók Pártja (RP) –  képviselői hagyományos verekedéssel nyitották meg a Legfelsőbb Tanács mai ülését. A régiósok utat próbáltak törni maguknak a szószékhez, de a BJUT képviselői nem engedték őket. Az ülés napirendjén egyetlen pont, az elnökválasztási törvény módosítása állt.

 A Régiók Pártja kezdeményezte a rendkívüli ülést, napirendre tűzve a választási bizottság határozatképességéről szóló jognorma hatályon kívül helyezését. A szavazás második fordulója előtt a választási bizottságokat Janukovics és Timosenko képviselőiből alakították, fele-fele arányban. Megjegyzendő, hogy e két elnökjelölt nyerte meg a szavazás január 17-i első fordulóját. A hatályos törvény értelmében a választási bizottság akkor határozatképes, ha az ülésén a testület legalább kétharmada van jelen. Az RP javasolta e jognorma hatálytalanítását, hogy a bizottság még abban az esetben is folytathassa munkáját, ha a BJUT képviselői nem jönnek el az ülésre. És elérték azt, amit akartak: a vonatkozó törvénymódosítást a parlament elfogadta.

Vajon miért van szükségük erre a régiósoknak?  Janukovics hívei szerint  Timosenko hívei, ha vezetőjük nem nyeri meg az elnökválasztást, bojkottálni fogják a bizottságok munkáját, vagyis nem jelennek meg a szavazatok összeszámolásán. Az RP jogosan tarthat ettől – jegyezte meg az Oroszország Hangjának adott interjújában Konsztantin Carenko ukrán politológus. „A régiósok számára ez nagyon fontos kérdés, hiszen az ukrajnai választások akadályba ütközhetnek: nem zárható ki, hogy a választási bizottságok tagjai nem jelennek meg a szavazóhelyiségekben. A Régiók Pártja ezért elérte a vonatkozó törvény módosítását.  Lépése jogszerű volt, saját érdekeit védte. Fontos, hogy a  többi párt és tömb is benyújtsa módosításait a törvényjavaslathoz. Ugyanis kevés idő maradt.”

Megjegyzendő, hogy Timosenko bőséges ürügyet szolgáltatott ahhoz, hogy a választások kimeneteléért aggodalom töltse el a Régiók Pártját.

A probléma lényegét illetően kifejtette álláspontját az ukrajnai Központi Választási Bizottság is. Kiderült, hogy a bizottság nem rendelkezik lehetőséggel arra, hogy semmisnek nyilvánítsa a választások eredményét. Pontosabban ezt csakis egyetlen esetben teheti meg, ha mindkét elnökjelölt abszolút azonos szavazatot szerez, azonban ez aligha képzelhető el.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...