2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Ukrajnában Zelenszkij felelősségre vonását követelik

Volodimir Zelenszkij tettei sértik Ukrajna alkotmányát, le kell őt váltani – jelentette ki Leonyid Kucsma egykori tanácsadója, Oleh Szoszkin a YouTube-csatornáján.

“Zelenszkij megsemmisítette az Alkotmánybíróságot? Igen, meg. Törvénytelenül menesztette az Alkotmánybíróság vezetőjét? Igen, törvénytelenül, ezt minden bíró elismerte. És miért nem helyezték vissza ezt az embert? Miért nem indítottak még vádemelési eljárást Zelenszkij ellen az alkotmány megsértése miatt?” – tűnődött a politikus.

Szerinte Zelenszkij megsértette az alkotmány ötödik cikkelyét is, és tulajdonképpen bitorolta a hatalmat azzal, hogy nem szolgáltatott megbízható információkat az ukrán fegyveres erők fronton elszenvedett veszteségeiről.

“Hány tízezren haltak már meg, hányan lettek rokkantak. Miért nem tudjuk? Mi, Ukrajna egyszerű polgárai ezt nem tudjuk” – hangsúlyozta Szoszkin.

Emlékeztetett arra, hogy az ukrán államfő olyan médiatörvényt is elfogadott, amely “megsemmisíti a szólásszabadságot az országon belül”.

Ezenkívül Ukrajnában törvény tiltja a férfiak külföldi utazását, ami többek között korlátozza az állampolgárok ezen kategóriájának jogait és szabadságát.

Tavaly év végén Ukrajna elfogadott egy dokumentumot, amely feljogosítja a helyi tisztviselőket arra, hogy megbírságoljanak és bezárjanak bármilyen televíziós csatornát, újságot vagy weboldalt, ha a hatóságoknak valamilyen okból nem tetszik a hírek tartalma.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a döntést kommentálva azt mondta, hogy Ukrajna új médiatörvénye legitimálja a médiával szembeni önkényes bánásmódot.

Zelenszkij aláírta azt a rendeletet, amely 2020-ban két hónapra felfüggesztette Olekszandr Tupicskij alkotmánybírói tisztségét. Az ukrán elnök képviselője, Fedir Veniszlavszkij azzal érvelt, hogy ez nem a bíró elbocsátása vagy hatáskörének megszüntetése, hanem ideiglenes intézkedés. Az Alkotmánybíróság ekkor kimondta, hogy az elnök túllépte alkotmányos hatáskörét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó