2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva
Array

Ukrajnában csakis ukránul – mondotta Poroshenko elnök

Ukrajnában csakis az ukrán nyelv lesz a hivatalos nyelv – írta a Facebookon az ukrán elnök.

 

„Becsüljétek meg szeretett ukrán nyelvünket!” – írta a Facebookon Pjotr Poroshenko ukrán elnök az ukrán nyelv és írás napján, november 9-én. Felhívása egyértelműen csak az nem ukrán anyanyelvűeknek szól.

Az ukrán elnök szerint egyre több orosz nyelvű ukrán osztja álláspontját, hogy az ukrán nyelv legyen az egyetlen hivatalos nyelv az országban. Éppen ezért kijelentette, hogy elnökként soha nem fog beleegyezni abba, hogy más hivatalos nyelv is létezzen az országban.

Az ukrán nyelv és írás napját 1997 óta ünneplik Ukrajnában – november 9-ét még a meglehetősen ellentmondásos megítélésű Leonyid Kucsma elnök jelölte meg ünnepnapként Szent Nesztor ukrán történetíró, Cirill és Metód követőjének tiszteletére. Az ünnepnap nem csupán állami, de egyházi ünnep is.

Az előző, elsősorban az orosz, de más kisebbségi nyelvekkel – így a magyarral – szemben is megengedő nyelvtörvény botrányos jelenetek és parlamenti ökölcsaták közepette született meg 2012-ben.

Ez volt az a törvény, amely lehetővé tette a kisebbségi nyelvek használatát azon a közigazgatási területeken, ahol a kisebbség számaránya elérte a 10 százalékot.

A törvényt a későbbi ukrajnai események söpörték el 2014. február 28-án: ekkor helyezte hatályon kívül az ügyvivő köztársasági elnök, Olekszandr Turcsinov.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó