2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Ukrajnában csakis ukránul – mondotta Poroshenko elnök

Ukrajnában csakis az ukrán nyelv lesz a hivatalos nyelv – írta a Facebookon az ukrán elnök.

 

„Becsüljétek meg szeretett ukrán nyelvünket!” – írta a Facebookon Pjotr Poroshenko ukrán elnök az ukrán nyelv és írás napján, november 9-én. Felhívása egyértelműen csak az nem ukrán anyanyelvűeknek szól.

Az ukrán elnök szerint egyre több orosz nyelvű ukrán osztja álláspontját, hogy az ukrán nyelv legyen az egyetlen hivatalos nyelv az országban. Éppen ezért kijelentette, hogy elnökként soha nem fog beleegyezni abba, hogy más hivatalos nyelv is létezzen az országban.

Az ukrán nyelv és írás napját 1997 óta ünneplik Ukrajnában – november 9-ét még a meglehetősen ellentmondásos megítélésű Leonyid Kucsma elnök jelölte meg ünnepnapként Szent Nesztor ukrán történetíró, Cirill és Metód követőjének tiszteletére. Az ünnepnap nem csupán állami, de egyházi ünnep is.

Az előző, elsősorban az orosz, de más kisebbségi nyelvekkel – így a magyarral – szemben is megengedő nyelvtörvény botrányos jelenetek és parlamenti ökölcsaták közepette született meg 2012-ben.

Ez volt az a törvény, amely lehetővé tette a kisebbségi nyelvek használatát azon a közigazgatási területeken, ahol a kisebbség számaránya elérte a 10 százalékot.

A törvényt a későbbi ukrajnai események söpörték el 2014. február 28-án: ekkor helyezte hatályon kívül az ügyvivő köztársasági elnök, Olekszandr Turcsinov.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...