2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Ukrajna – tűzszünet – trükk? A Russia Today nagyinterjúja egy spanyol önkéntessel

Az ukrán elnök Pjotr Poroshenko korábban már jelentett be tűzszüneteket, és mindig az első volt, aki megtörte őket – mondja a spanyol Ramiro Gomez, aki kelet-Ukrajnában harcol önkéntesként a felkelő hadsereg oldalán.

Az európai önkéntes szerint, az érvényben lévő tűzszünet a része Poroshenko stratégiájának ” újraszervezni a (ukrán) hadsereget, ami már nagyszámú, majd egy általános ellen-offenzívát indítani Lugansk és Donetsk ellen” – mondta Ramiro Gomez a Russia Today-nak.

“Ők (az ukrán erők) úgy néznek ki, mint akiket kirúgtak a játék szélére” – mondja, hozzátéve hogy ő személyesen csak minimális reményeket fűz a sikeres tűzszünethez.

Pénteken, szeptember 5.-én a kontakt csoport találkozott Minszkben és elérték a tűzszüneti megállapodást, 3 kulcsfontosságú kérdésben megállapodtak: tűzszünet, hadifogoly-csere, humanitárius segély hozzáférés.

Mindkét konfliktusban érintett ukrajnai fél elfogadta a “mindenki” elvet a hadifogolycserékben, azaz mindenki elengedi a foglyait, a katonai eszközök visszavonása lőtávolon kívülre, illetve elérési út a zónába a humanitárius segélyek bejuttatása céljából. Kijev és a felkelők is letették a fegyvert hivatalosan 15:OO GMT azaz ukrajnai idő szerint este 18:OO-kor.

Bár Paula Slier, a Russia Today tudósítója azt jelentette Donyeck-ből vasárnap reggel, hogy nincs bombázás vagy tüzérségi támadás, se lövöldözés, de a lázadó sereg közölte, hogy Kijev csapatai nem tartják ne teljesen a tűzszünetet.

Tüzérségi tűz és harcok folynak néhány körzetben – mondja Aleksandr Zakharchenko a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke.

“A probléma a fegyverszünet körülményeiben rejlik benne, mert Novorossiya nem akar Ukrajna része lenni tovább – és ők ragaszkodni fognak ehhez a vonalhoz” – mondja Gomez.

Felidézte a megérkezését Ukrajnába, az ukrajnai Luhanszk városába, ami akkor már az ukrán sereg tüzérsége által “megdolgozott” város volt. ” A szituáció nagyon szörnyű volt mikor én megérkeztem Luhanszk-ba. Beléptem a városba egy teljesen rommá bombázott úton. Ott minden, iskolák, kórházak, kávézók, lakóegységek, szóval minden rommá volt lőve és kibombázva” – meséli Gomez.

A spanyol önkéntes megerősítette ,hogy Luhanszk lakói több mint 1 hónapja éltek víy, elektromosság és világítás nélkül, kommunikáció se volt, és az élelmiszerellátás iszonyú szűkös volt “és ezalatt folyamatosan erősödő szakadatlan bombázás az ukrán hadsereg által, ami , mint “jó intézkedés” alátámasztására azt mondták, hogy ez anti-terrorista művelet, és evvel totális háborút indítottak”

“Ők (az ukrán haderő) kiirtották a civil lakosságot, büntetlenül, nem állottak meg megsemmisíteni a kerületeket, ahol átlagemberek éltek, ahol gyerekek és idősek haltak meg” – mondja Gomez, közben “katasztrófának és kegyetlen igazságtalanságnak” hívta a helyzetet.

Ramiro elmondta, hogy mikor hallott a helyzetről és a fejlemények kibontakoztak Ukrajnában, ő egyszerűen “nem bírtam tétlen maradni, mikor ilyen igazságtalanságot követtek el”. “mert minden (Nyugati)tömegmédia manipulál és félretájékoztat az eseményekről, az ötletem az volt, hogy menjek oda (kelet-Ukrajna), nem tudtam másként cselekedni” – mondta.

 

Ramiro Gomez elmondta, hogy szomorú volt nézni a gyerekek arcát és az idősekét, akik a szituáció fogságában voltak mert sehova nem volt menniük, nem tudtak sehova elrejtőzni miután az ukrán sereg ágyúzta Luhanszk-ot.

“Mélyen le voltam nyűgözve az elszántságon és a bátorságon amit az embereken láttam, ami határozott és abszolút motivált abban hogy segítsek elérni álmaikat Novorossiya létrehozásában és az illegális fasiszta kievi kormánytól való elszakadásban, ami puccs által került hatalomba Ukrajnában” – mondta Gomez.

“ők sose kerestek háborút, a háború találta meg őket -és ők ellenállnak” – mondta az RT-nek a spanyol önkéntes.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...