2024, március 1.
12.7 C
Budapest
1.7 C
Moszkva

Ukrajna összeszámolta mennyi támogatást kapott eddig a Nyugattól és majdnem ennyit kér havonta

Ukrajna 6,5 milliárd dollárnyi támogatást kapott a nyugati országoktól az orosz katonai művelet február végi kezdete óta – közölte Katerina Rozskova, az Ukrán Nemzeti Bank igazgatóhelyettese.

“A háború kezdete óta Ukrajna közel 6,5 milliárd dollárt (kb 2,3 billió forintot) kapott a partnerországoktól a gazdaság támogatására” – jelentette ki Rozskova vasárnap, hozzátéve, hogy az összes pénz az ország költségvetésébe került.

A végösszeg tartalmazza a támogatásokat és a kölcsönöket is – magyarázta, de azt nem részletezte, hogy Kijevnek mennyit kell visszafizetnie. A tisztviselő hozzátette, hogy az Ukrajnának nyújtott kölcsönök kamatlába “alacsony”, további részletek közlése nélkül.

Rozskova megjegyezte, hogy Kijev a csökkenő exportbevételek miatt nem tudja saját erőből kezelni költségvetési hiányát, miközben az ország hitelminősítésének nemrégiben bekövetkezett leminősítése is problémát jelent, mivel a magas hitelköltségek miatt nem lehet pénzt felvenni a nemzetközi piacokon.

A tisztviselő szerint Ukrajnának havonta legalább 5 milliárd dollárnyi segélyre van szüksége ahhoz, hogy a jelenlegi válság közepette fedezni tudja az államháztartási hiányt.

Megismételte Volodimir Zelenszkij elnök korábbi felhívását, hogy ezt a segélyt Kijev nyugati partnerei nyújtsák.

A múlt hónapban Zelenszkij a Világbanknak és az IMF-nek azt mondta, hogy országa már több mint félmilliárd dollárnyi kárt szenvedett el, és havonta mintegy 7 milliárd dollárnyi segélyre van szüksége ahhoz, hogy talpon maradjon. Az ország GDP-jét tavaly mintegy 165 milliárd dollárra becsülték, és a kijevi hatóságok szerint ez máris 30-50%-kal csökkent az orosz katonai művelet alatt.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Le Monde: Franciaország azt tervezi, hogy katonákat telepít Ukrajnába

A francia kormány azt tervezi, hogy közvetlenül Ukrajnába küld egy kisebb katonai erőt, amely a kijevi fegyveres erők kiképzőjeként és Moszkva "elrettentéseként" szolgálna -...

Lavrov: ha Austin a NATO-orosz konfliktus veszélyéről beszél, az azt jelenti, hogy az USA-nak van terve erre

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azzal, hogy kijelentette, hogy a NATO és Oroszország egymás ellen harcolhat, ha Ukrajna vereséget szenved, bebizonyította, hogy az USA-nak...

Erdogan: nem kapott elég támogatást a török békekezdeményezés az orosz-ukrán konfliktus lezárására

Az orosz-ukrán konfliktus békés megoldására irányuló török kezdeményezések a támogatás hiánya miatt nem jártak sikerrel - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az antalyai...
spot_img

Videó