2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Ukrajna összeszámolta mennyi támogatást kapott eddig a Nyugattól és majdnem ennyit kér havonta

Ukrajna 6,5 milliárd dollárnyi támogatást kapott a nyugati országoktól az orosz katonai művelet február végi kezdete óta – közölte Katerina Rozskova, az Ukrán Nemzeti Bank igazgatóhelyettese.

“A háború kezdete óta Ukrajna közel 6,5 milliárd dollárt (kb 2,3 billió forintot) kapott a partnerországoktól a gazdaság támogatására” – jelentette ki Rozskova vasárnap, hozzátéve, hogy az összes pénz az ország költségvetésébe került.

A végösszeg tartalmazza a támogatásokat és a kölcsönöket is – magyarázta, de azt nem részletezte, hogy Kijevnek mennyit kell visszafizetnie. A tisztviselő hozzátette, hogy az Ukrajnának nyújtott kölcsönök kamatlába “alacsony”, további részletek közlése nélkül.

Rozskova megjegyezte, hogy Kijev a csökkenő exportbevételek miatt nem tudja saját erőből kezelni költségvetési hiányát, miközben az ország hitelminősítésének nemrégiben bekövetkezett leminősítése is problémát jelent, mivel a magas hitelköltségek miatt nem lehet pénzt felvenni a nemzetközi piacokon.

A tisztviselő szerint Ukrajnának havonta legalább 5 milliárd dollárnyi segélyre van szüksége ahhoz, hogy a jelenlegi válság közepette fedezni tudja az államháztartási hiányt.

Megismételte Volodimir Zelenszkij elnök korábbi felhívását, hogy ezt a segélyt Kijev nyugati partnerei nyújtsák.

A múlt hónapban Zelenszkij a Világbanknak és az IMF-nek azt mondta, hogy országa már több mint félmilliárd dollárnyi kárt szenvedett el, és havonta mintegy 7 milliárd dollárnyi segélyre van szüksége ahhoz, hogy talpon maradjon. Az ország GDP-jét tavaly mintegy 165 milliárd dollárra becsülték, és a kijevi hatóságok szerint ez máris 30-50%-kal csökkent az orosz katonai művelet alatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...