2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Ukrajna Moszkva-barátsággal vádolja az EBESZ ukrajnai missziós megfigyelőit

“A Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban működő EBESZ-küldöttség 80 %-a orosz állampolgárságú, ráadásul az orosz titkosszolgálat volt vagy jelenlegi munkatársa” – jelentette ki kedden Vaszil Bugyik, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója.

 

A tanácsadó azokkal az ukrán médiban megjelent értesülésekkel kapcsolatban nyilatkozott, amelyek szerint a keleti országrészben folyó fegyveres konfliktust megfigyelő EBESZ-misszió több tagja állítólag orosz érdekeket szolgál.

Vaszil Bugyik szerint erről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai missziójának egyik tisztje tájékoztatta, akit azonban nem nevezett meg. Kijelentette ugyanakkor, hogy a megfigyelők rendkívül ellenségesek a kormányerők fennhatósága alatt lévő stratégiai fontosságú kikötővárosban szolgálatot teljesítő ukrán katonákkal. A tanácsadó megerősítette, hogy bizalmas információkat adnak ki az ukrán csapatok helyzetéről. Előzőleg kedden a zn.ua ukrán hírportál irt arról, hogy EBESZ-megfigyelők jelentéseket tesznek az orosz fegyveres erők képviselőinek az ukrán csapatmozgásokról.

Előző nap állítólag a szervezet kelet-ukrajnai megfigyelői látogatást tettek az úgynevezett közös ellenőrzési és koordinációs központban, amelyben az ukrán és az orosz fegyveres erők, valamint az EBESZ képviselői dolgoznak. A hírportál szerint a megfigyelők ezen a találkozón informálták az orosz hadsereg képviselőit, akik ily módon jutottak részletes adatokhoz egyebek között a Donyeck megyei Karlivka falunál lévő ukrán nehéztüzérségi fegyverek és harckocsik helyzetéről.

Hétfőn Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő, a kelet-ukrajnai harcokról adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora bejelentette, hogy felfüggesztik együttműködésüket az EBESSZ-szel, amelyet azzal vádolt meg, hogy a konfliktus övezetében tevékenykedő megfigyelői orosz érdekeket szolgálnak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....