2023, március 28.
0.5 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva
Array

Ukrajna Moszkva-barátsággal vádolja az EBESZ ukrajnai missziós megfigyelőit

“A Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban működő EBESZ-küldöttség 80 %-a orosz állampolgárságú, ráadásul az orosz titkosszolgálat volt vagy jelenlegi munkatársa” – jelentette ki kedden Vaszil Bugyik, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója.

 

A tanácsadó azokkal az ukrán médiban megjelent értesülésekkel kapcsolatban nyilatkozott, amelyek szerint a keleti országrészben folyó fegyveres konfliktust megfigyelő EBESZ-misszió több tagja állítólag orosz érdekeket szolgál.

Vaszil Bugyik szerint erről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai missziójának egyik tisztje tájékoztatta, akit azonban nem nevezett meg. Kijelentette ugyanakkor, hogy a megfigyelők rendkívül ellenségesek a kormányerők fennhatósága alatt lévő stratégiai fontosságú kikötővárosban szolgálatot teljesítő ukrán katonákkal. A tanácsadó megerősítette, hogy bizalmas információkat adnak ki az ukrán csapatok helyzetéről. Előzőleg kedden a zn.ua ukrán hírportál irt arról, hogy EBESZ-megfigyelők jelentéseket tesznek az orosz fegyveres erők képviselőinek az ukrán csapatmozgásokról.

Előző nap állítólag a szervezet kelet-ukrajnai megfigyelői látogatást tettek az úgynevezett közös ellenőrzési és koordinációs központban, amelyben az ukrán és az orosz fegyveres erők, valamint az EBESZ képviselői dolgoznak. A hírportál szerint a megfigyelők ezen a találkozón informálták az orosz hadsereg képviselőit, akik ily módon jutottak részletes adatokhoz egyebek között a Donyeck megyei Karlivka falunál lévő ukrán nehéztüzérségi fegyverek és harckocsik helyzetéről.

Hétfőn Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő, a kelet-ukrajnai harcokról adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora bejelentette, hogy felfüggesztik együttműködésüket az EBESSZ-szel, amelyet azzal vádolt meg, hogy a konfliktus övezetében tevékenykedő megfigyelői orosz érdekeket szolgálnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kép: az ukrán ENSZ delegáció, nem ukrán, hanem orosz tolmácsot hallgat

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője egy képet osztott meg a Twitteren, amely látszik, hogy az ukrán delegáció orosz tolmácsot hallgatva vesz részt az...

Der Spiegel: Németország leszállította a 18 Leopard 2 harckocsit Ukrajnának

A német kormány által Kijevnek ígért Leopard 2 harckocsikat leszállították Ukrajnának - írja a Der Spiegel magazin saját forrásaira hivatkozva. Mintegy két hónappal azután, hogy...

Az ukrán vezetés még tagadja, de katonáik beismerték Bahmut bekerítését a sajtónak

Az orosz egységek szinte teljesen körülzárták Artemivszk (Bahmut) városát - idézte a Strana.ua ukrán portál Jevhen Dikij volt Ajdar zászlóalj századparancsnokot. "Ha Bahmut most körülbelül...
spot_img

Videó