2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Ukrajna: megszüntetik Kárpátalja megyét és Lemberghez csatolják

A Nép Szolgája azt tervezi, hogy több megye összevonásával régiókat alakítanak ki, a járások egyesítésével pedig mintegy 100 körzetet hoznának létre az országban. Olekszandr Kornyijenko, a párt frakciójának helyettes vezetője az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában elmondta, az átalakítást a decentralizáció keretében tervezik végrehajtani írja a Hungary First.

Az ország alapvető közigazgatási egységeivé az OTH-k , a településtársulások válnak. A körzeteket 10-15 OTH alkotná. A körzetek nem rendelkeznek majd önálló közigazgatási jogkörökkel, így önkormányzatuk sem lenne. Élükre prefektusokat neveznek ki.

A megyéket az önkormányzat által kinevezett végrehajtó szervek irányítanák. Ezzel párhuzamosan a megyék élére is prefektusokat neveznének ki, az ő feladatuk a központi végrehajtó hatalom helyi szerveinek koordinálása, illetve az önkormányzatok határozatainak törvényességi felügyelete lenne.

Kornyijenko szerint ezekről a változásokról legkorábban februárban, az Alkotmány módosítását követően születhet meg a végső döntés. Az új közigazgatási és területi berendezkedés tervezete viszont már november végére elkészülhet, ezután társadalmi vitát rendeznek a kérdésről – tette hozzá a képviselő.

Korábban a mukachevo.net arról írt, hogy Kárpátalján négy járásba vonhatják össze a jelenlegi 13-at- tudatja a Kárpátaljalap.net.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS