2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Moszkva: Ukrajna hadifoglyokat használ hamis zászlós műveletekhez

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte szombaton, hogy Ukrajna fogságba esett orosz katonák holttesteit fogja felhasználni a nyugati újságírók manipulálására a Kijev melletti Irpiny városában. Ukrajna korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy civilek százait ölték meg a főváros környékén, amit Oroszország tagad.

Igor Konaszenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője szerint Kijev “újabb provokációt készít elő azzal a céllal, hogy Oroszországot civilek tömeges meggyilkolásával vádolja”.

Konasenkov azt közölte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tisztviselői azt tervezik, hogy az Irpiny keleti külvárosában lévő egyik épület pincéjébe viszik a hullaházból az ukrán tüzérség által megölt emberek holttesteit.

“Az SZBU ezután megrendezi egy “orosz felderítő egység” “semlegesítését” a Pusa-Vodickij erdőnél, amely [Kijev szerint] Irpinybe érkezik, hogy “megölje az orosz háborús bűnök tanúit”.”.

A szóvivő közölte, hogy az ukrán erők “bizonyítékként” fogják bemutatni a nyugati médiának “a nacionalisták által megkínzott és megölt, elfogott orosz katonák holttesteit”.

Ukrajna korábban azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy több mint 400 civilt öltek meg a szintén a fővároshoz közeli Bucsában. Az EU tisztviselőinek és külföldi újságíróknak Kijev szerint tömegsírokat és kivégzésszerűen lelőtt emberek holttesteit mutatták meg. Moszkva tagadta, hogy köze lenne a halálesetekhez, és ragaszkodott ahhoz, hogy a gyilkosságok azután történtek, hogy erői a múlt hónap végén visszavonultak a területről.

Korábban Moszkva vizsgálatot indított, miután több olyan videó is felkerült az internetre, amelyen állítólag ukrán harcosok orosz katonákat kínoznak és végeznek ki. Kijev azt állította, hogy a videók megrendezettek, és azt mondta, hogy katonái nem sértik meg a háborús szabályokat.

Moszkva február végén indította el hadműveletét a szomszéd országban, miután Ukrajna nem hajtotta végre a 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Oroszország végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságokat a Donbasszban.

A német és francia közvetítéssel létrejött minszki megállapodások célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta, hogy a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...