2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Ukrajna folytatja az állami vagyon kiárusítását, több ezer állami vállalatot adnak el

Ukrajna “bátor” befektetőket keres, mivel nagy állami vállalatokat próbál eladni nyomott áron, hogy forrást szerezzen a segélyektől függő költségvetéséhez – jelentette csütörtökön a Bloomberg az Állami Vagyonalap vezetőjére, Rusztem Umerovra hivatkozva.

Jelenleg több mint 3500 vállalat szerepel állami tulajdonban, amelyek közül csaknem 1800 csődbe ment és nem működik. A privatizációs listán szerepelnek szeszfőzdék és gabonatárolók, amelyek érdekelhetik a befektetőket, valamint több száz elhagyott létesítmény, amelyekre valószínűleg korlátozott kereslet lesz.

“Vannak feltörekvő piacok, és van vészhelyzeti piac, és vészhelyzeti piacként mi vagyunk az egyedüliek” – mondta Umerov a múlt héten, és felszólította a befektetőket, hogy legyenek “elég bátrak” ahhoz, hogy vállalják a kockázatot, és pénzt tegyenek a háború sújtotta országba.

A lehetséges jövőbeli hozamokkal kecsegtetve azt mondta, hogy “ez egy 20-szoros történet lehet az önök számára a jövőben”.

Kijev több mint 400 millió dollárt remél a műtrágyagyártótól kezdve a közművekig, kohókig és egy inzulingyártó cég eladásán keresztül – írta a lap.

Ha az ukrán parlament májusban jóváhagyja a nagy állami cégek eladását, akkor Umerov szerint az év harmadik negyedévében olyan vállalatok kerülnek eladásra, mint az ammóniagyártó Odesszkij Priportovij Zavod, a titángyártó UMMC és a Zaporozsje Titánium-Magnézium Gyár, az inzulint gyártó Indar és az áramtermelő Centrenergo.

Hozzátette, hogy további 190 millió dollár származhat a termőföldek bérbeadásából, ha a törvényhozók engedélyezik az alapnak az állami földek konszolidálását.

A tömeges kiárusítás egyik oka, hogy az alap mérlegén szereplő legtöbb szovjet korabeli vállalat gyorsan veszít az értékéből.

“Ha idén nem adjuk el őket, akkor jövőre már csak az ingatlanok értékük lesz, a következő évben pedig csak a földterület, amelyen állnak” – mondta Umerov.

Az orosz üzletemberek elkobzott vagyona egy másik forrás lehet az ukrán költségvetés megtámasztására.

Március végén a vagyonalap bejelentette, hogy előkészíti a titán-cirkóniumhomok-készleteket fejlesztő Demurinszkij bányászati és feldolgozó üzem eladását, amelyet Mihail Selkov orosz mágnástól koboztak el.

Umerov szerint az alap azon is dolgozott, hogy átvegye a szankciókkal sújtott orosz milliárdosok, Vlagyimir Jevtusenkov és Oleg Deripaszka vagyonát, amelyhez tartozik a Rusal tulajdonában lévő mikolajevi timföldfinomító is.

“Ha az állam átad nekünk más, bírósági döntéssel elkobzott orosz vagyontárgyakat, akkor azokat is privatizációra bocsátjuk. A lehető leggyorsabban haladunk minden ügyben” – mondta Umerov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó