2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Ukrajna felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Oroszországot

Az ukrán külügyminisztérium arra szólította fel az ukrán állampolgároknak, hogy “tartózkodjanak attól, hogy bármilyen okból az Oroszországi Föderációba utazzanak”. “Akik jelenleg az országban tartózkodnak, azok pedig azonnal hagyják el Oroszország területét” – áll a szerdán kiadott tanácsban.

A minisztérium korábban azt javasolta, hogy Ukrajna szakítson meg minden diplomáciai kapcsolatot Oroszországgal, válaszul arra, hogy utóbbi szuverén államként ismerte el az ország keleti részén lévő két szakadár régiót.

A BBC szerint a bejelentés több millió Oroszországban élő embert érinthet. A 2010-es orosz népszámláláson még 1,9 millióra (körülbelül kétharmaduk vendégmunkás) taksálták az országban élő ukrán kisebbség létszámát.

2014-re azonban már 2,5 millióra nőtt a számuk, és az utána következő években is több százezren kértek menedéket Oroszországba (többségük persze orosz anyanyelvű, és épp a Donbaszból menekült orosz területre).

Kedden Oroszország elrendelte diplomáciai személyzetének evakuálását Ukrajnából, az orosz nagykövetségre érkezett fenyegetésekre hivatkozva. Számos más nemzet is áthelyezte diplomatáit Ukrajna nyugati részébe, az Oroszország és Ukrajna közötti katonai eszkaláció veszélyére hivatkozva.

A Donyecki népköztársaság (DNR) és a Luganszki Népköztársaság (LNR)

A múlt hétvégén az Egyesült Államok azt tanácsolta Oroszországban tartózkodó állampolgárainak, hogy készüljenek fel az esetleges evakuálásra, azt állítva, hogy fennáll a veszélye annak, hogy “támadások” áldozatává válhatnak. Az amerikai nagykövetség “médiaforrásokat” említett a figyelmeztetés okaként, de nem volt világos, hogy milyen forrásokra utaltak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...