2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Ukrajna a csehektől és szlovákoktól vásárol gyalogsági harcjárműveket

Ukrajna közös szándéknyilatkozatot írt alá Csehországgal és Szlovákiával gyalogsági harcjárművek (BMP) beszerzéséről és karbantartásáról – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Twitteren.

“Martin Šklenar szlovák és Jana Černochová cseh védelmi miniszterrel az ukrán védelmi kontaktcsoport ülésén szándéknyilatkozatot írtak alá Csehországgal és Szlovákiával a harcjárművek beszerzéséről és karbantartásáról” – írta Reznikov.

Megjegyezte, hogy minden részletet később jelentenek be, és kijelentette, hogy a döntés “fontos lépés” az országok közötti együttműködésben.

Korábban arról számoltak be, hogy a cseh kormány 246 jármű beszerzését hagyta jóvá rekordösszegű, 2,7 milliárd dollár értékben, amelyet az utóbbi évek legnagyobb katonai beszerzéseként jellemeztek. Csehország és Szlovákia a lőszergyártásban is együtt kíván működni – közölte Jana Černohova június 2-án.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-országoknak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy minden olyan szállítmány, amely Ukrajnának szánt fegyvereket tartalmaz, legitim célpont lesz Oroszország számára. Az orosz külügyminisztérium szerint a NATO-országok “a tűzzel játszanak” azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának.

A Kreml szerint a fegyverek nyugatról történő Ukrajnába pumpálása csak meghosszabbítja a konfliktust. Lavrov azt is mondta, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban, “többek között nemcsak fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is… az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó