2022, augusztus 13.
22 C
Budapest
16.9 C
Moszkva
Array

Újraindulhat a Déli Áramlat gázvezeték építése a bolgár gazdasági miniszter szerint

Még hétfőn jelentek meg a bolgár sajtóban a hírek, miszerint a feszült orosz-török viszony miatt Oroszország néhány héten belül visszatérhet a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének eredeti tervéhez. Bulgária gazdasági minisztere Bozsidar Lukarszkij egy televíziós interjúban azt mondta, hogy a Déli Áramlat projekt egyenlőre nem valósult meg, de bármikor folytatható.

Hozzátette, hogy ez az ügy az energiaügyi minisztérium felügyelete alá tartozik, de úgy tudja, hogy nem érkezett hivatalos megkeresés Oroszországtól a kérdésben. A miniszter kiemelte, hogy a Déli Áramlat gázvezeték projektet befagyasztották és nem pedig törölték.

Moszkva cáfol

Az orosz energiaügyi minisztérium pár órával a bolgár sajtóban megjelent hírek után cáfolta, hogy újra tárgyalnának a Déli Áramlatról. Később a bolgár kormány sajtószolgálata is cáfolta a megjelent híreket. Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótitkára Dmitrij Peszkov is elmondta, hogy nem folynak tárgyalások a projekt újraindításáról.

A bolgár Sztandart napilap hétfőn közölte, hogy az ország miniszterelnöke Bojko Boriszov szűk körben arról tárgyalt, hogy Oroszország visszatérhet a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének eredeti tervéhez. A lap azt írta, hogy a gázvezeték projekt az egyik kiemelt napirendi pont lesz a közelgő bolgár-orosz kormányközi tárgyaláson, amelyet január végén tartanak Szófiában.

Ukrajnát elkerülve

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 december 1-én jelentette be, hogy a jelenlegi környezetben Oroszország nem fogja végrehajtani a Déli Áramlat projektet. A gázvezeték beruházás értéke elérte volna a 15.5 milliárd eurót, kapacitását évi 63 milliárd köbméterre tervezték, az útvonal, Ukrajna kikerülésével, Bulgárián, Szerbián, Magyarországon, Szlovénián át vezetett volna Olaszországig és Ausztriáig.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...