2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva

Újra szól a Kreml Szpasszkaja óratornyának harangjátéka

Újból megszólalt a Kreml leghíresebb tornya, a Szpasszkaja órájának harangjátéka szerdán, az orosz népi egység napján.

A hat régi eltávolítása és 12 új harang beemelése után 23 tagúra bővült harangegyüttes háromóránként az orosz himnuszt vagy Mihail Glinka Hazafias dalának dallamát játssza el, és elüti a közbeeső egész- és negyedórákat is.

Az új, 36 és 850 kilogramm közötti bronzharangokat a kivitelező voronyezsi üzemnek csak harmadszorra sikerült a kívánt minőségben kiöntenie, 17. századi minták alapján. A cserét a Kreml területén felállított daru segítségével hajtották végre, 70 méteres magasságban. A harangjáték a munkálatok zárószakaszának idejére, október 9-én nulla óra után elhallgatott.

A Szpasszkaja-torony legsúlyosabb, több mint kéttonnás, óránként megszólaló harangját 1796-ban öntötték, a legnagyobbat pedig, amelynek átmérője meghaladja az 1,3 métert és szintén többet nyom egy tonnánál, 1999-ben Hollandiából szállították Moszkvába.

A toronyóra harangjai a különböző történelmi korszakokban más-más dallamot játszottak. A himnuszt és a Glinka-ódát, amely 1991 és 2000 közt ugyanezt a szerepet töltötte be, a korábbi, 17 tagú harangegyüttes nem volt képes elütni. 1935-ig a toronyban 35 harang volt.

Az elnöki hivatal a nyaranta megrendezett, Szpasszkaja torony elnevezésű nemzetközi katonazenekari fesztivál társadalmi tanácsának kezdeményezésére 2017-ben döntött a harangegyüttes megújításáról. A felújítást az elnöki hivatal, a kultusztárca, a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) és a Templomi Harangozók Társasága által létrehozott munkacsoport felügyelte, két alapítvány részvételével.

Az új harangjátéknak a Rosszija 24 televízióban is közvetített hivatalos debütálását Vlagyimir Putyin elnök a Vörös téren, a Boldog Vazul székesegyház előtt hallgatta meg Olga Ljubimova kulturális miniszter, valamint hazafias ifjúsági szervezetek tagjainak társaságában. Ezt megelőzően az államfő virágot helyezett el Kuzma Minyin és Dmitrij Pozsarszkij szobránál, akik 1612-ben felkelősereget szerveztek Oroszország lengyel megszállás alóli felszabadítására.

Oroszországban a Szovjetunió 1991-ben történt összeomlása után elevenítették fel november 4., a népi egység napjának 1917-ben eltörölt ünneplését, mintegy pótlandó a bolsevik forradalom évfordulóját, amelyről a rendszerváltoztatás óta csak a kommunisták emlékeznek meg.

Putyin az elmúlt években hagyományt teremtett azzal, hogy korhű egyenruhás-hadfelszereléses parádét rendeztet a Vörös téren annak az 1941. november 7-i díszszemlének az emlékére, amelynek részvevői egyenesen a Moszkva határához érő frontra vonultak, ám idén a járványhelyzet miatt ez elmarad, az egységnapi szórakoztatóprogramokkal és vásárokkal együtt.

Putyin a kulturális miniszter és Nyikolaj Makarov, az orosz tudományos akadémia régészeti intézete igazgatójának kalauzolásával szerdán a Kremlben megtekintette a Mihály arkangyal csodatételéről elnevezett 15-16. századi férfikolostor helyén létrehozott új, földalatti múzeumot. Az alsóbb talajrétegekben itt 12-13. századi épületek nyomaira is bukkantak a régészek.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...