2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés

Újabb történelmi mélypontra süllyesztette az alapkamatot az orosz jegybank

A várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 4,25 százalékra – újabb történelmi mélypontra – csökkentette az alapkamatot Oroszország központi bankja pénteken, és jelezte, hogy a következő hónapokban tovább lazíthatja a monetáris politikát az alacsony inflációra és a gazdaság recessziójára tekintettel.

Február, április és június után idén immár negyedik alkalommal mérsékelte az alapkamatot a jegybank, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt megroppant gazdaságot. A bank egyúttal közölte, hogy tovább csökkentheti az alapkamatot következő ülésein, ha a gazdasági helyzet az előrejelzésének megfelelően alakul.

A jegybank szakértői módosították gazdasági prognózisukat, így immár 4,5-5,5 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak idén.

A múlt hónapban még azt jósolták, hogy az orosz gazdaság teljesítménye 4-6 százalékkal eshet vissza idén, majd jövőre újra növekedési pályára áll.

A júniusi 3,1 százalék után júliusban 3,3 százalékra kúszott fel az éves infláció, de így a 4 százalékos jegybanki célszám alatt maradt. A jegybank várakozása szerint idén a 3,7-4,2 százalék, jövőre pedig a 3,5-4 százalék közötti sávban lesz a pénzromlás üteme.

A kamatdöntés kihirdetése után a rubel enyhén gyengült az amerikai dollárhoz képest: a jegyzés 71,56-ről 71,60 rubelre emelkedett.

Az igazgatótanács legközelebb szeptember 18-án tart kamatdöntő ülést.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS