2022, május 22.
16 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Hiredetés

Újabb hiperszonikus rakétakísérleteket tervez idén az orosz Északi Flotta

Újabb kísérleteket készül elvégezni az idén a Cirkon típusú hiperszonikus hajóelhárító rakétával az orosz Északi Flotta – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség pénteken katonai forrásra hivatkozva.

“A Cirkont az év végéig a Fehér-tenger medencéjében tervezik elindítani. A konkrét dátumot az anyagi rész készültsége függvényében fogják megnevezni” – jelentette ki a névtelenül nyilatkozó, a TASZSZ szerint az északnyugati szövetségi körzetben szolgáló illetékes.

A forrás szerint az új rakétát egy most készülő, különleges pontonplatformról fogják kilőni.

A hivatalos orosz tájékoztatás szerint augusztus 8-án egy tengeri platformon elvégzett fegyverkísérlet közben történt robbanás az Észak-Oroszországi Arhangelszk megyében, Szeverodvinszk várostól mintegy 40 kilométerre, Nyonoksza község közelében.

Vlagyimir Putyin elnök posztumusz Bátorság-renddel tüntette ki a fegyverkísérlet részvevőit, a Roszatom öt és a védelmi tárca két alkalmazottját. A kitüntetéseket csütörtökön adta át a Kremlben az özvegyeknek.

Putyin a szertartáson azt mondta, hogy a baleset egy olyan új rakétahajtómű-szerkezet kipróbálásakor történt, amelyhez fogható nincs a világon.

“Az egyedülálló technológia birtoklásának ténye önmagában a béke legfontosabb és megbízható garanciáját jelenti a bolygón” – fogalmazott.

Szavai szerint az életüket vesztett szakértők “rendkívül nehéz, felelősségteljes és kritikus fontosságú” területen tevékenykedtek, olyan műszaki elképzelések és megoldások valóra váltásán, amelyek “a legélenjáróbbak”, és amelyeknek “nincs analógiája a világon”. Putyin azt mondta, a fejlesztés alatt álló fegyver “arra hivatott, hogy évtizedekre biztosítsa Oroszország szuverenitását és biztonságát”.

A Roszatom korábbi közlése szerint szakemberei a “rakéta részét képező radioizotóp energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak” a detonáció idején, amely a Fehér-tengerbe vetette őket. A védelmi minisztérium azt állította, hogy a Roszatom szakemberei egy folyékony üzemanyagú reaktív hajtóművön dolgoztak, és a gyulladás pillanatában az izotóp energiaforrásokat ellenőrizték.

Vjacseszlav Szolovjov, a Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ – Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet tudományos vezetője úgy nyilatkozott, hogy a tudósok a védelmi tárca számára végeztek fejlesztéseket, amelyek egyike a radioaktív hasadóanyagokat használó, kisméretű energiaforrások kifejlesztése.

Vlagyimir Putyin az orosz parlament két háza előtt február 21-én elmondott beszédében azt mondta, hogy a Cirkon fejlesztése “a menetrend szerint halad”. Állítása szerint a Kalibr szárnyas rakéták hordozására alkalmas hajókról vagy tengeralattjárókról felbocsátható, kilencszeres hangsebességgel haladó (a 9 Mach óránként 11025,4 kilométeres, másodpercenként pedig 3,0627 kilométeres sebességet jelent) rakéta hatótávolsága 1000 kilométer.

A Burevesztnyik (Viharmadár) nukleáris hajtóművel felszerelt manőverező robotrepülőgép a Cirkonhoz hasonlóan egyike azoknak az új hiperszonikus fegyvereknek, amelyek fejlesztéséről Vlagyimir Putyin tavaly március 1-jén tett bejelentést.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS