2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Újabb, amerikai katonai felszerelés indul Ukrajnába

Az Egyesült Államok további, “halált nem okozó” katonai felszerelést küld Ukrajnába, válaszul Oroszország “veszélyesen felelőtlen” erőfeszítéseire, hogy destabilizálja keleti szomszédját – jelentette ki csütörtökön Washingtonban Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter. Hagel, aki Tomasz Siemoniak lengyel védelmi minisztert fogadta a Pentagonban, elmondta, hogy Barack Obama elnök engedélyével egyebek között egészségügyi felszerelést, sisakokat, matracokat, víztisztító berendezéseket, üzemanyag-kéziszivattyúkat és generátorokat szállítanak Ukrajnába.

Az amerikai védelmi tárca vezetője erről a nap folyamán, még korábban telefonon tájékoztatta ukrán partnerét. Kijev hetekkel ezelőtt fegyvert és lőszert is kért Washingtontól, ám az amerikai kormány ilyen támogatásról nem gondolkodik, mert megítélése szerint az csak tovább rontana az amúgy is feszült helyzeten. Hagel ugyanakkor kijelentette: az Egyesült Államok továbbra is mérlegeli, hogy milyen pótlólagos támogatást nyújthatna Ukrajnának. Az Egyesült Államok ezt megelőzően 300 ezer adag azonnal fogyasztható ételt küldött az ukrán fegyveres erőknek.

“Úgy gondolom, hogy készen kell állnunk minden lehetőségre” – mondta az ukrajnai krízissel kapcsolatban, a NATO-ra utalva Hagel. Szavai szerint Ukrajnában a kisebbség egyébként nem veszélyeztetett érdekeinek védelme nevében “brutális intervenció” zajlik. Az amerikai védelmi miniszter rámutatott, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió megújította a tagállamok készségét a NATO megerősítésére, és rávilágított a szövetség fontosságára. Hangsúlyozta: a washingtoni szerződés 5. cikke világosan fogalmaz arról, hogy egy NATO-szövetséges elleni támadás egyenértékű az összes NATO-szövetséges elleni támadással.

Hagel közölte, hogy az Egyesült Államok és Lengyelország megállapodott a kétoldalú katonai együttműködés elmélyítéséről, egyebek között a két ország légiereje és különleges erői között. A két miniszter egyetértett abban, hogy a Lengyelországban állomásozó, jelenleg 12 amerikai F-16-os vadászgépet is magában foglaló amerikai-lengyel légi egységbe más tagállamokat is meghívjanak, beleértve Romániát.

Az amerikai F-16-osok a működtetésükhöz szükséges, mintegy 200 fős katonai személyzettel együtt 2014 végéig biztos, hogy Lengyelországban maradnak. A NATO napokon belül további hadihajókat, repülőgépeket és csapatokat vezényel Kelet-Európába. A szövetség ugyanakkor leszögezte, hogy nem fog beavatkozni a nem NATO-tag Ukrajnában.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...