2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Új igazgató új tervekkel a moszkvai magyar intézetben

MoszkvaNagy tervekkel kezdte meg munkáját a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ élén Baranyi András, az intézmény új igazgatója. Az MTI-nek elmondta: az eddiginél tágabb és főleg fiatalabb közönség számára is szeretné vonzóvá tenni a programokat, a korábbi sikeres hagyományokat megőrizve teljesen új témákkal bővíteni a kínálatot, és minél színesebb, sokoldalúbb rendezvényeknek fog helyet és időt biztosítani az intézetben. “A gyerekeit akarom ide vonzani annak a generációnak, amelyik máig jó emlékezetében őrzi a Globus konzerveket, az Ikarus buszokat és a balatoni nyaralásokat, és amelynek tagjai eddig is megfordultak nálunk” – mondta. Hozzátette: ennek az újonnan megszerzendő közönségnek egyebek között Tompos Kátya színésznő és énekesnő filmjeiből szándékozik sorozatot rendezni az oroszul is kiválóan beszélő művésznő részvételével. Az idei tervek között szerepel a Gázsa zenekar moszkvai fellépése egy táncház szervezésével egybekötve, valamint Lackfi János költő, író alkotói pályafutásának bemutatása közönségtalálkozó keretében. A legifjabb generáció számára pedig az intézet könyvtárában alakítanak ki “gyerekkuckót”, ahol Lackfi is felolvasóestet tart majd a népszerű meséiből és gyermekverseiből.
Újra be akarja indítani a Magyarországon végzett oroszok klubját, amely sokáig működött, de néhány éve megszűnt. Az új igazgató érkezésének hírére azonban ők maguk is jelentkeztek, hogy folytatnák a régi hagyományt, s ezt meg is fogják szervezni – mondta Baranyi András.
Vezetése alatt a nagyobb évfordulókról több, az eddiginél sokoldalúbb rendezvénnyel szándékozik megemlékezni az intézet. Példaként említette a Rákóczi szabadságharc leverésének 300. évfordulóját: Rákóczi napokat rendeznek, lesz tudományos konferencia magyar és orosz történészek részvételével, korabeli zenei koncert és kiállítás, amely keretében bemutatják többek között a Nagy Péter cár által Rákóczihoz intézett levelek reprodukcióit is.
Baranyi András elmondta: szeretnének kilépni az intézetből, többet mutatni magukból Moszkva és Oroszország szerte, kezdve attól, hogy a Moszkva belvárosának egyik történelmi palotájában lévő magyar központ homlokzatán is hirdetni fogják a rendezvényeiket, egészen odáig, hogy helyi partnerekkel együttműködésben külső helyszíneken is bemutassák a magyar kultúrát.
Baranyi András jogi egyetemet végzett Budapesten. Már diákkorában elkezdett dolgozni a Magyar Rádió külföldi adásainál, aztán az akkori oktatási, kulturális és ifjúsági tárca által létrehozott határon túli irodahálózat igazgatójaként dolgozott. Később ügyvédi irodában szerzett jogász praxist, majd moszkvai kinevezése előtt az EU által finanszírozott határ menti együttműködési programok koordinálásával foglalkozott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyik háttérintézményénél. Közben a külügyminisztérium megbízásából évekig dolgozott tolmácsként a legfelsőbb szintű magyar-orosz tárgyalásokon.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó