2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Trump szerint hagyni kell, hogy az USA fizetésképtelen legyen, ha a demokraták nem csökkentik a kiadásokat

Donald Trump volt amerikai elnök szerint a republikánusoknak hagyniuk kellene, hogy a szövetségi kormány ne teljesítse 31 billió dolláros adósságát, ha a demokraták nem egyeznek bele a kiadások “masszív” csökkentésébe, és arra sürgette a Republikánus Pártot, hogy keményebb álláspontot képviseljen az adósságplafon emeléséről szóló tárgyalásokon.

A CNN által szerda este rendezett városházi rendezvényen Trumpot arról kérdezték, hogy a törvényhozóknak hogyan kellene kezelniük a fenyegető adósságválságot, mivel a két nagy párt küzd, hogy megegyezésre jussanak a szövetségi hitelfelvételi korlátról, amely jelenleg 31,4 billió dolláron áll.

“Azt mondom a republikánusoknak odakint, kongresszusi képviselőknek, szenátoroknak, ha nem kezdenek masszív megszorításokat, akkor fizetésképtelenség lesz” – mondta Trump, hozzátéve, hogy szerinte “a demokraták abszolút beadják a derekukat”, mielőtt ezt megtennék.

Trump a továbbiakban a kormányt bírálta, amiért “úgy költi a pénzt, mint a részeg matrózok”, és sürgette a hivatalnokokat, hogy csökkentsék a költségvetést és az adósságot, és arra figyelmeztetett, hogy “országunkat ostoba ember teszi tönkre”.

Amikor a műsorvezető Kaitlan Collins az adósságplafon “tárgyalási ékként” való felhasználásának korábbi ellenállásáról faggatta az ex-elnököt, Trump egyszerűen válaszolt: “Ez akkor volt, amikor én voltam az elnök”. Arra a kérdésre, hogy miért változott az álláspontja, azt mondta: “mert most már nem vagyok elnök”, ami nevetést váltott ki a CNN közönségéből.

Az amerikai adósság nemteljesítése azt jelentené, hogy a kormány képtelen lenne teljesíteni a fennálló kötelezettségeit, beleértve a jóléti kifizetéseket, a meglévő adósság kamatát és még a katonai szolgálatot teljesítők fizetését is. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal szerint a szövetségi kiadások jelenleg mintegy 1,4 billió dollárral haladják meg a bevételeket, a hiányt pedig hitelfelvételből kell fedezni.

A kongresszus és a Fehér Ház számára azonban fogy az idő, mivel Janet Yellen pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a kormány már a jövő hónapban képtelen lehet kifizetni a számláit, ha a törvényhozók nem jutnak megállapodásra az adósságlimit emeléséről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó