2022, november 29.
1.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Trump: 35 billió dollár adósságunk van, de mi csak osztogatjuk a pénzt Ukrajnának

Az Egyesült Államoknak túl sok saját problémája van ahhoz, hogy pénzt és fegyvereket adjon Ukrajnának az Oroszországgal való konfliktus miatt – mondta Donald Trump volt amerikai elnök. Európának kellene több segítséget nyújtania Kijevnek, mivel sokkal jobban érinti a helyzet – hangsúlyozta.

A floridai Tampában szombaton a Student Action Summit elnevezésű diákcsúcson felszólalva Trump felidézte, hogy elnöksége idején hogyan szorgalmazta, hogy az EU NATO-tagállamai növeljék védelmi kiadásaikat a GDP 2 százalékára.

Akkor az Egyesült Államokat “kihasználta Európa”, és most ugyanez történik újra Ukrajna miatt – mondta.

“Eddig több mint 60 milliárd dollárt adtunk Ukrajnának. Nos, az európai országok, amelyek nyilvánvalóan sokkal jobban érintettek, mint mi, ennek a számnak a töredékét adták” – jegyezte meg az exelnök.

Ha még hivatalban lenne, “odamehetett volna [Európába], és azt mondhatta volna: “Figyeljetek, ti ugyanannyi pénzt vagy még többet adtok, mint mi”. És ők örömmel megtették volna” – állította Trump.

“De mi csak osztogatjuk a pénzt. És 35 billió dollár adósságunk van. Megvan az összes ilyen problémánk” – mondta, utalva az amerikai rekord inflációra, az energiaválságra és más problémákra.

Trump azt is kétségbe vonta, hogy még a hatalmas mértékű amerikai segítség is változtatna az ukrajnai helyzeten. “Most sokkal nehezebb megoldani” – mondta a válságról. “Oroszország 35-ször akkora tűzerővel rendelkezik. És arra törekszenek, hogy megsemmisítsék a fegyvereket, ahogy mi küldjük őket. Sok rossz dolog történik” – tette hozzá.

Hivatali ideje alatt az Egyesült Államoknak “nem volt problémája” Oroszországgal, Kínával vagy Észak-Koreával, és “senki sem beszélt” Ukrajnáról – állította az exelnök.

De mindössze két év alatt Joe Biden alatt az USA “a legerősebből, ami valaha is volt… talán a leggyengébbé vált, különösen, ha a világ minden tájáról érkező elismerést és tiszteletet is beleszámítjuk”. Már senki sem tisztel bennünket” – mondta Trump.

“Két évvel ezelőtt energiafüggetlenek voltunk… Most egy koldus nemzet vagyunk, Biden térden állva könyörög energiáért a világ minden tájáról; Venezuelába, Szaúd-Arábiába megyünk. A világ minden országába elmegy, és segítséget kér” – tette hozzá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...

A Boeing olcsó precíziós bombákat gyártana Ukrajnának

A Pentagon állítólag fontolgatja a Boeing ajánlatát, hogy a meglévő amerikai minták felhasználásával olcsó precíziós bombákat gyártana tömegesen Ukrajna számára, mivel Washington és szövetségesei...