2023, november 29.
-1.1 C
Budapest
-1.5 C
Moszkva

Trudeau hamarosan beszédet mond és bocsánatot kér az ukrán náci miatt, akit a parlamentben ünnepelt

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közölte, hogy hamarosan a kanadaiakhoz és a világhoz fordul, hogy bocsánatot kérjen azért, amiért meghívott egy ukrán SS-katonát az ország parlamentjébe.

“Hamarosan beszédet fogok mondani a (parlament alsóházában) a kanadaiak, a zsidó emberek előtt itt és szerte a világon, valamint az ukránok előtt, hogy fenntartás nélkül bocsánatot kérjek a parlamenttől a pénteken történtekért” – mondta szerdán.

Korábban Pierre Poilievre, a Kanadai Konzervatív Párt vezetője felszólította az ország miniszterelnökét, Justin Trudeau-t, hogy kérjen bocsánatot Jaroslav Hunka SS-katona kitüntetéséért a parlamentben, ahelyett, hogy másokra hárítja a felelősséget.

Múlt pénteken a 98 éves Jaroslav Hunkát meghívták a parlament ülésére, amikor ott járt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Az ukrán-kanadai állampolgárságú náci katonát Anthony Rota alsóházi elnök úgy mutatta be, mint “a második világháború ukrán-kanadai veteránját, aki az ukrán függetlenségért harcolt az oroszok ellen”. A házelnök Hunkát ukrán és kanadai hősnek is nevezte beszédében.

A jelenlévők, köztük Trudeau és Zelenszkij és felesége is, többször állva tapsolták meg az SS-katonát. A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy Hunka a 14. SS-gránátos önkéntes “Galícia” hadosztályban harcolt, amely nemcsak a Vörös Hadsereg ellen harcolt, hanem zsidók, lengyelek, beloruszok és szlovákok elleni atrocitásokról volt hírhedt.

Rota elmondta, hogy ő volt az, aki meghívta Hunkát a parlamentbe. Elmondása szerint csak később szerzett tudomást a veteránról szóló “további információkról”. Bocsánatot kért, majd később lemondott tisztségéről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó