2024, március 1.
12.6 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Tovább nyomultak előre az orosz erők a Donbasszban

Túlnyomórészt elfoglalták az orosz fegyveres erők Vodjane települést a donyecki régióban – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt mondta, hogy Kupjanszk irányában, az ukrán fegyveres erők állásaira öt település környékén mért tüzérségi csapások következtében mintegy száz katona esett el, egy páncélozott harcjármű, egy páncélozott jármű és hat kisteherautó pedig üzemképtelenné vált. Az ukrán hadsereg Konasenkov szerint Liman irányában több mint hatvan halottat és sebesültet, egy gyalogsági harcjárművet és két kisteherautót, Donyeck környékén, ahol Vodjanét az orosz erők gyakorlatilag elfoglalták, mintegy félszáz katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és négy kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig mintegy nyolcvan katonát, három páncélozott harcjárművet és négy járművet veszítettek,

Az orosz rakéta- és tüzérségi erők 93 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 186 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között az ukrán fegyveres erők Liman operatív és taktikai csoportosításának parancsnokságát a Donyecki Népköztársaságban lévő Kramatorszk közelében, ugyanebben a régióban az ukrán 81. légimozgékonysági dandár lőszerraktárját, amelyben mintegy kétezer Grad-rakétát és több mint háromezer tüzérségi lövedéket tároltak, egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt a Zaporozsje megyei Kamenszke falubál, valamint két amerikai gyártmányú, AN/TPQ-37-es ellentűzradart. Az orosz légvédelem az elmúlt nap folyamán egy drónt és egy HIMARS-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 343 repülőgépet, 183 helikoptert, 2658 drónt, 396 légvédelmi rakétarendszert, 7099 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 931 sorozatvetőt, 3685 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7599 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más források nem erősítették meg.

A helyi hatóságok az Oroszországhoz csatlakozott területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek szerdán ukrán tüzérségi támadást. A támadásokban legkevesebb négy civil lakos életét vesztette az elmúlt nap folyamán.

Darja Morozova, az Oroszországhoz csatlakozott Donyecki Népköztársaság emberi jogi biztosa közölte, hogy a régió levélben az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult, sürgetve az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások leállítását, valamint azt, hogy a testület adjon jogi minősítést a polgári célpontok elleni ukrán támadásoknak. Morozova rámutatott, hogy az ukrán fél 2014 óta tömegesen sérti meg a Donbassz lakóinak emberi jogait, amiről mind az ENSZ-t, mind a vöröskeresztet értesítette, a különleges hadművelet kezdete óta pedig több mint kilencven levelet küldött nemzetközi szervezetekhez, de ezek egyikére sem kapott hivatalos választ.

Renat Karcsaa, a Roszenergoatom vezérigazgatójának tanácsadója a Szolovjov LIVE orosz médiacsatornán kijelentette, hogy a zaporozsjei atomerőműben leleplezték az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik emberét, aki a szerelőbrigád tagjaként adatokat szolgáltatott ki a létesítményről az ukrán hadseregnek. Karcsaa szerint az elfogott ügynök az erőmű őrzéséről, egyebek között a kapuk nyitásáról készített felvételeket.

A Zaporozsje megyei Berdjanszk kikötővárosban a helyi polgármester szerint több mint tízezren maradtak áramellátás nélkül, miután kedd este ukrán diverzánsok felrobbantottak egy transzformátor-alállomást és az elektromos távvezeték egy oszlopát.

Az orosz parlament alsóháza szerdán első olvasatban megszavazta azt a törvénytervezetet, amely életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtaná a diverzánsakciók elkövetését.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Le Monde: Franciaország azt tervezi, hogy katonákat telepít Ukrajnába

A francia kormány azt tervezi, hogy közvetlenül Ukrajnába küld egy kisebb katonai erőt, amely a kijevi fegyveres erők kiképzőjeként és Moszkva "elrettentéseként" szolgálna -...

Lavrov: ha Austin a NATO-orosz konfliktus veszélyéről beszél, az azt jelenti, hogy az USA-nak van terve erre

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azzal, hogy kijelentette, hogy a NATO és Oroszország egymás ellen harcolhat, ha Ukrajna vereséget szenved, bebizonyította, hogy az USA-nak...

Erdogan: nem kapott elég támogatást a török békekezdeményezés az orosz-ukrán konfliktus lezárására

Az orosz-ukrán konfliktus békés megoldására irányuló török kezdeményezések a támogatás hiánya miatt nem jártak sikerrel - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az antalyai...
spot_img

Videó