2022, május 19.
13.2 C
Budapest
9.5 C
Moszkva
Hiredetés

Törvénysértésre szólítja fel a Ferencvárost a budapesti ukrán nagykövet

A kisebbségi jogvédőknek fel kellene szólalniuk az orosz nemzetiségű emberek közvetlen hátrányos megkülönböztetése ellen.

Ukrajna budapesti nagykövete minél szélesebb bojkottot szeretne Oroszországgal szemben, ezért a Ferencváros futballcsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy – nyugat-európai mintára – ugyanígy tegyen orosz edzőjével, Sztanyiszlav Csercseszovval, adta hírül a Népszava.

Mindazonáltal az ukrán nagykövetasszony bizonyára nincs tisztában az egyenlő bánásmód követelményével, amely a legtöbb országban alkotmányos alapelv.

Magyarországon az Ebktv. (2003. évi CXXV. törvény) mondja ki, hogy közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek következtében valaki pusztán a származása, nemi identitása, bőrszíne, nemzetisége, vagy nemzetiséghez való tartozása miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban (8. §). Emlékezhetünk, hogy nem egy esetben adta hírül a média, hogy egy albérletet nem adtak ki roma, vagy LMBTQ pároknak, ami miatt joggal tiltakoztak és pereltek, legtöbbjüket valamilyen jogvédő szervezet (TASZ, Helsinki Bizottság) képviselte. Az oroszokkal szembeni diszkrimináció azonban úgy néz ki, hogy elfogadott, sőt, kötelező lett mind a kulturális világban, mind pedig a sport terén. A Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko operaénekesnő pedig felfüggesztette fellépéseit.

Ugyancsak mai hír, hogy a Haas csapata felmondta a Formula-1 egyetlen orosz versenyzőjével, Nyikita Mazepinnel kötött szerződését Oroszország katonai műveletei miatt. Képzeljük el, hogy mi történne, ha mondjuk Lewis Hamiltont menesztenék pusztán a bőrszíne miatt… Nincs itt valamiféle kettős mérce?

A szerző az egyik budapesti jogi egyetem negyedéves jogász hallgatója

Írj te is! Ha te is írnál az Orosz Hírek oldalára, akkor küld el a [email protected] címre.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS

close-image