2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

Törvénysértésre szólítja fel a Ferencvárost a budapesti ukrán nagykövet

A kisebbségi jogvédőknek fel kellene szólalniuk az orosz nemzetiségű emberek közvetlen hátrányos megkülönböztetése ellen.

Ukrajna budapesti nagykövete minél szélesebb bojkottot szeretne Oroszországgal szemben, ezért a Ferencváros futballcsapata számára becsületbeli ügy kell legyen, hogy – nyugat-európai mintára – ugyanígy tegyen orosz edzőjével, Sztanyiszlav Csercseszovval, adta hírül a Népszava.

Mindazonáltal az ukrán nagykövetasszony bizonyára nincs tisztában az egyenlő bánásmód követelményével, amely a legtöbb országban alkotmányos alapelv.

Magyarországon az Ebktv. (2003. évi CXXV. törvény) mondja ki, hogy közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek következtében valaki pusztán a származása, nemi identitása, bőrszíne, nemzetisége, vagy nemzetiséghez való tartozása miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban (8. §). Emlékezhetünk, hogy nem egy esetben adta hírül a média, hogy egy albérletet nem adtak ki roma, vagy LMBTQ pároknak, ami miatt joggal tiltakoztak és pereltek, legtöbbjüket valamilyen jogvédő szervezet (TASZ, Helsinki Bizottság) képviselte. Az oroszokkal szembeni diszkrimináció azonban úgy néz ki, hogy elfogadott, sőt, kötelező lett mind a kulturális világban, mind pedig a sport terén. A Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko operaénekesnő pedig felfüggesztette fellépéseit.

Ugyancsak mai hír, hogy a Haas csapata felmondta a Formula-1 egyetlen orosz versenyzőjével, Nyikita Mazepinnel kötött szerződését Oroszország katonai műveletei miatt. Képzeljük el, hogy mi történne, ha mondjuk Lewis Hamiltont menesztenék pusztán a bőrszíne miatt… Nincs itt valamiféle kettős mérce?

A szerző az egyik budapesti jogi egyetem negyedéves jogász hallgatója

Írj te is! Ha te is írnál az Orosz Hírek oldalára, akkor küld el a szerk@oroszhirek.hu címre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...