2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Történelmi csúcson az orosz mezőgazdasági export

Oroszország rekord mennyiségű gabonát szállított a világpiacra a 2022 júliusa és 2023 júniusa közötti mezőgazdasági évben, a növekvő nyugati szankciók ellenére – közölte Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter.

A tisztviselő szerint a gabona nagy részét baráti országokba exportálták.

“Ha már az exportról beszélünk, a mennyiséget tekintve abszolút példátlan rekordmennyiségű gabonát szállítottunk, ami 60 millió tonna” – mondta Patrusev pénteken újságíróknak.

“Ez lehetővé tette, hogy jelentősen növeljük exportbevételeinket. Ezek összege 2022 végén meghaladta a 41 milliárd dollárt”.

A miniszter szerint Oroszország átirányította mezőgazdasági exportját olyan országokba, amelyek nem támogatták a Moszkva elleni nyugati szankciókat. Ezekbe az országokba érkezik most a kivitel 87%-a, a célországok között van Kína, Törökország, Egyiptom, Banglades, Algéria és Pakisztán.

Patrusev a múlt hónapban azt mondta, hogy az orosz termelők folyamatosan építették ki kapcsolataikat megbízható és felelős külföldi partnerekkel. Oroszország 2022-ben is megőrizte a mezőgazdasági termékek nettó exportőrének státuszát, és jelenleg a világ minden ötödik exportált búzatétele az országból származik.

Oroszország tavaly rekordmennyiségű gabonát takarított be, a gazdák több mint 150 millió tonna gabonát, köztük több mint 100 millió tonna búzát gyűjtöttek be.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó