2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Törökország orosz Szu-35-ösöket vesz, ha nem kap amerikai F-16-osokat

Ankara kész megfontolni a Szu-35-ös vadászrepülőgépek vásárlását Oroszországtól, ha nem tudja megvásárolni az F-16-os gépeket az Egyesült Államoktól – mondta Ismail Demir, Törökország legfőbb védelmi ügynökségének vezetője.

“Ha nem lesznek F-16-osok… Azt mondjuk, hogy Törökország nem marad alternatíva nélkül. Minden alternatíva, beleértve a Szu-35-öst is, az asztalra kerül” – mondta Demir, aki a védelmi ipar elnökségét vezeti, szombaton a CNN Türknek.

A Szu-35-ös egy rendkívül manőverező szuperszonikus repülőgép, amely képes légi célpontok megsemmisítésére, valamint tengeri és szárazföldi célpontok, például légvédelmi állomások támadására.

Törökország továbbra is keresi a módját légiereje modernizálásának, miután az Egyesült Államok 2019-ben kivonta az F-35-ös exportprogramjából, és megtagadta a már megrendelt repülőgépek leszállítását, mert Ankara elutasította azokat a követeléseket, hogy visszalépjen az Oroszországtól vásárolt Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerekről szóló megállapodástól.

Törökország akkor hevesen bírálta Washingtont, azzal érvelve, hogy attól vásárol fegyvert, akitől akar.

“Azt mondhatom, hogy nagyon világos hátsó szándék van, és hogy az Sz-400-asokat csak ürügyként használták” – mondta Demir a CNN Turknek.

Törökország azóta tárgyalásokat folytat 40 F-16-os repülőgép megvásárlásáról, amelyek régebbiek és kevésbé fejlettek, mint az F-35-ösök. Recep Tayyip Erdogan elnök csütörtökön New Yorkban újságíróknak azt mondta, hogy a tárgyalások “pozitívan folynak”.

“Reméljük, hogy ez a pozitív légkör folytatódik. Úgy gondolom, hogy mielőbb eredményre jutunk” – jelentette ki Erdogan.

Joe Biden amerikai elnök júniusban azt mondta, hogy teljes mértékben támogatja a repülőgépek eladását Törökországnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...