2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Török politikus: a Nyugat kihasználja Ukrajnát, hogy háborút folytasson Oroszország ellen

A Nyugat arra használja Ukrajnát, hogy háborút folytasson Oroszország ellen, és odáig ment, hogy szabotálja a török diplomáciát, amely a konfliktus befejezéséről próbált tárgyalni – mondta pénteken a CNN Türknek a török kormánypárt, az AKP helyettes vezetője, Numan Kurtulmus.

“Ez a háború nem Oroszország és Ukrajna között zajlik, hanem Oroszország és a Nyugat között” – mondta Kurtulmus a csatornának, hozzátéve, hogy “az Egyesült Államok és néhány európai ország” meghosszabbítja a konfliktust azzal, hogy támogatja Ukrajnát.

Recep Tayyip Erdogan török elnök mind Moszkvával, mind Kijevvel tárgyal – mondta Kurtulmus -, és márciusban sikerült ígéretesnek tűnő tárgyalásokat szervezni Isztambulban. Vlagyimir Putyin orosz elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij “alá akartak írni” egy megállapodást, de “valaki nem akarta”, hogy ez megtörténjen.

Az ukrán média szerint Kijev áprilisban azt az üzenetet kapta, hogy a Nyugat nem érdekelt a békében Oroszországgal, ami Zelenszkijt a tárgyalások megszakítására ösztönözte. A hírnök állítólag nem más volt, mint az akkori brit miniszterelnök, Boris Johnson.

“Bizonyos kérdésekben előrelépés történt, és a végső ponthoz értünk, majd hirtelen azt láttuk, hogy a háború felgyorsult” – mondta Kurtulmus pénteken a CNN Türknek.

“Amit mi akarunk, az ennek a háborúnak a befejezése. Valaki megpróbálja elhúzni a háborút. Az USA a háború elhúzódását saját érdekének tekinti”.

Véleménye szerint a konfliktus miatt Európa nagy része azért kiált, hogy a NATO aktívabbá váljon az Oroszország által vélt fenyegetéssel szemben, ami Washington számára előnyös.

Kurtulmus szerint a Szovjetunió megszűnésével “a világ egyensúlya megszűnt”, és jelenleg “ádáz hatalmi harc” zajlik.

“Létfontosságú egy globális politikai rendszer létrehozása. Olyan új intézményeket kell létrehozni, amelyek biztosítják a világbékét” – mondta.

Kurtulmus volt török miniszterelnök-helyettes, aki 2018 óta Erdogan helyettese az AKP élén. Hozzászólása akkor hangzott el, amikor Oroszország beleegyezett, hogy 120 nappal meghosszabbítja a törökök által kialkudott, a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportról szóló megállapodást, azzal a feltétellel, hogy Kijev nem használja a tengeri folyosót további támadások végrehajtására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...