2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Tömeges dezertálások, behívó elégtés, egy orosz falu aknavetőkkel támadása, nemzetközi elfogató Dimitro Jaros ellen. Pénteki mérleg Ukrajnából.

1, Az Ukrán hadseregből tömegesen dezertálnak – kelet felé, Oroszország irányába- a katonák. A helyüket és az elesettek helyét kiképzetlen újoncokkal töltik fel.A nem megfelelő kiképzés miatt tulajdonképpen vágóhídra zavarják őket, ez hatalmas veszteségeket okoz az ukrán hadseregben, ami már köztudott, így számos településen elégetik a behívóparancsokat.

Az ukrán vezetés kozmetikázza az elesettek számáról szóló híradásokat, így Kijev hivatalosan 35O fő körül adja meg a számot, szemben a felkelők által minap jelentett 1O,OOO fő körüli becsült adattal. Mire alapozzák ezt a felkelők? Például arra, hogy Zaporozsje mellett egy tóban minap tömegesen találtak halott, gatyára vetkőztetett (uniformis későbbi hasznosítása)  fiatal férfiakat.Az orosz ajkú felkelő csapatok csaták után célzottan kutatják az ukránok által hevenyészetten ásott tömegsírokat és sokat találnak is, több esetben felnyitott testeket, hiányzó belső szervekkel ,ami arra is utalhat, hogy a hadseregen belül is működnek illegális szervkereskedelemmel foglalkozó csoportok, s némely esetben, a műtét nem életmentést, hanem erőszakos szervdonorrá transzformálást szolgál a sebesültből.

2, Úttorlaszokkal, barikádokkal tiltakoznak a román határnál lévő nyugat-ukrajnai Csernyivciben a héten elrendelt újabb katonai mozgósítás ellen Ukrajnában.
A megye több településén kezdődtek tiltakozóakciók:  a tüntetők betontömbökből emelt masszív barikáddal zárták le a Csernyivci városából a román határ felé vezető nemzetközi autóutat is, ezért a Romániába utazóknak Moldova felé kell kerülniük.
A demonstrálók azt mondják: azért vonultak ki tiltakozni, mert “csak az egyszerű embereket” érinti a mozgósítás, a hatalmon lévő politikusok fiai nem kapnak behívót. Másrészről olyan hírek terjednek, amelyek szerint a “terrorellenes műveletben” részt vevő katonák nem kapnak megfelelő ellátást. Prikarpattyán öt településének polgármestere elégette a mozgósításra vonatkozó dokumentumokat.A jaremcsanszkiji járásban a települések önkormányzatainak képviselői a tiltakozók oldalára álltak – írja a Novezakarpattya.com internetes hírportál.
Mukulicsin, Vorohta, Tatarov, Jablunicja és Poljanice polgármesterei nyíltan elégették a behívókat. Olekszandr Szokoljuk, a jaremcsanszkiji városi kórház főorvosa pedig a hivatalos szervek felé azt közölte, hogy az elvégzett orvosi vizsgálatok nem voltak teljesek, így azok nem jogerősek.
A tüntetők kifogásaikkal Petro Porosenko elnökhöz készülnek fordulni.
Eközben Volodimir Matvijcsuk pénzügyminiszter-helyettes pénteki kijevi sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak lehetőségét, hogy úgynevezett “hadiadót” vetnek ki a bérekre – 1,5 százalékos mértékben – az ukrán fegyveres erők finanszírozásának biztosítása érdekében. Szavai szerint parlamenti képviselők javasolták ezt, és a tárca egyetért vele.

3, Aknagránátokkal támadtak az ukrán haderő alakulatai egy orosz falut:
Több mint 4O, ukrán területről kilőtt aknavető-gránát csapódott be a Kelet-Ukrajnával szomszédos dél-oroszországi Rosztovi területen, a határ közelében – mondta pénteken egy orosz biztonsági tisztségviselő.
Vaszilij Malajev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB -a KGB utódja, hozzájuk tartozik a határőrség -a szerk – ) Rosztov területi határbiztonsággal foglalkozó hivatala sajtóosztályának vezetője az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint elmondta: az ukrán erők által indított lövedékekből harminc egy faluban csapódott be. A támadásban több ház és villanyvezeték megsérült, mintegy ötven helyi lakost evakuáltak – tette hozzá a tisztségviselő. Malajev az állami Ria Novosztyi hírügynökségnek korábban úgy nyilatkozott, hogy mintegy negyven aknagránátot lőttek át a határon.

4, Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az Interpol az ukrán “Jobboldali” Szektor vezetője ellen

A Jobboldali Szektor nevű soviniszta ukrán szervezet vezetője, Dmitro Jaros ellen terrorcselekményekre való nyilvános felbujtás, illetve a média segítségével szélsőséges cselekményekre való nyilvános felbujtás a vád. Az elfogatóparancsot Oroszország kérésére adták ki.
A Jobboldali Szektor nevű soviniszta ukrán szervezet fegyveresei fontos szerepet játszottak az 2014. eleji kijevi tüntetéseken.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Iroda nyomozati főosztálya “terror- és szélsőséges cselekmények megvalósítására irányuló, a média felhasználásával történő nyilvános felbujtás” vádjával indított Dmitro Jaros ellen büntetőeljárást.
A nyomozók szerint beszédeiben Jaros Oroszország területén elkövetendő szélsőséges cselekményekre és terrorizmusra szólította fel az oroszellenes erőket.
Egy moszkvai bíróság Jaros távollétében hagyta jóvá a férfi ellen kiadott elfogatóparancsot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó