2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Több orosz tv-műsor beszámolt a magyar katonák rudkinói újratemetéséről

Don-kanyarTöbb orosz hírműsor részletesen beszámolt arról, hogy a Voronyezsi területen fekvő Rudkinóban magyar katonák maradványait újratemették. A múlt héten pénteken ökumenikus egyházi szertartással és katonai tiszteletadás mellett temették újra a magyar királyi 2. honvéd hadsereg katonáinak maradványait. A szertartáson Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott búcsúztatót. A Voronyezstől 20 kilométerre délre fekvő Rudkino településen létrehozott magyar sírkert mintegy három hektáron terül el a Don partjának legmagasabb pontján. Az NTV riportjában beszámolt arról, hogy mostanáig a hasonló megemlékezéseket csendben rendezték, hogy elkerüljék a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temető megnyitása kapcsán tíz éve kirobbant felháborodást. Akkoriban, 2002 júliusában a megyei hatóságok – helyi háborús veteránok számtalan panasza alapján – ideiglenes jelleggel megtiltották a sírkert felavatását, amit hosszas egyeztetéseket követően a következő év májusában nyitottak meg.

Vaszilij Tolocsko, a Vojennije Memoriali nevű katonai emlékmegőrző nemzetközi együttműködési társaság képviseletében elmondta, hogy a mostani újratemetés az utolsó volt, a temetőben már húszezer magyar katona nyugszik. Hende Csaba közölte, hogy Magyarország nem fog több kutatást végezni az Oroszországban elesett magyar katonák exhumálásának céljából.

Az NTV arról is beszámolt: orosz történészek javasolták a magyar félnek, hogy tartsanak idén közös konferenciát a keleti fronton lezajlott harcokról, mert véleményük szerint a hiteles történelmet csak együttes erőfeszítésekkel lehet újrateremteni.

{phocagallery view=category|categoryid=33|limitstart=0|limitcount=1|detail=1|pluginlink=0|type=2}

Az 5Kanal televízió riportjában elhangzott, hogy a magyar hadsereg veszteségeiről csupán a múlt század kilencvenes éveiben kezdtek el beszélni. Korábban, amikor Magyarország a Varsói Szerződés tagja volt, ez a kérdés tabu volt. Valószínűleg éppen ezért nem ítélték oda Voronyezsnek a Hős város kitüntető címet, pedig sok háborús veterán kérte ezt.

Az 5Kanal tévé Hende Csaba honvédelmi minisztertől azt idézte, hogy a nagy háborúk század befejeződött. A múlt század 90-es éveinek kezdetén új időszámítás kezdődött. Reményét fejezte ki, hogy a XXI., a béke és a szabadság évszázada lesz.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...