2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Több kijevi ortodox keresztény pap ellen emeltek vádat az ukrán hatóságok Oroszország dicsőítése miatt

A kijevi Pecserszka Lavra kolostor több ortodox keresztény papja ellen vádat emeltek “Oroszország dicsőítésének” bűncselekmény elkövetése miatt – közölte csütörtökön az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU. A bejelentés mindössze néhány nappal a 11. századi kolostor elleni rajtaütés után történt, amelyet a moszkvai patriarchátus a hívek megfélemlítésére tett kísérletnek nevezett.

Az SZBU közölte, hogy fülest kapott arról, hogy egy pap és több “bűntársa” dicsérő szavakat mondott az “orosz világról” egy istentisztelet alatt. A szolgálat ezután az ezt követő “szakértői vizsgálat” révén állapította meg a “törvénytelen tevékenység tényét” – áll a közleményben.

A kijevi városi ügyészség vádat emel a lelkészek ellen az Ukrajna elleni orosz “agresszió” “igazolása, legitimnek elismerése vagy tagadása”, illetve “résztvevőinek dicsőítése” miatt – tette hozzá az SZBU.

“Azoknak, akik az Oroszország által Ukrajna ellen vívott teljes körű háború alatt az “Orosz Anyácska ébredését” várják, meg kell érteniük, hogy ez árt Ukrajna és polgárai érdekeinek és biztonságának” – mondta Vaszilij Maljuk, az SZBU vezetője.

“Nem fogjuk megengedni az ilyen megnyilvánulásokat”.

A kijevi Pecserszka Lavrát Ukrajna legjelentősebb ortodox keresztény helyszínének tartják. Jelenleg az Ukrán Ortodox Egyház (UOC) igazgatása alatt áll, amely az év elején kikiáltotta függetlenségét a moszkvai patriarchátustól. A Lavrára azonban a skizmatikus Ukrajnai Ortodox Egyház (OCU) is igényt tart.

Az SZBU ügynökei november 22-én razziát tartottak a kolostorban, arra hivatkozva, hogy a kolostort “szabotőrcsapatok, külföldi állampolgárok, fegyverek stb.” elrejtésére használják az orosz különleges szolgálatok “felforgató tevékenységei” céljából.

A razziát megelőzően az OCU egy videót tett közzé a Lavrában tartott istentiszteletről, azt állítva, hogy a “Rusz anyát” felébresztő harangzúgásról szóló ima az illegális “Oroszországért való imádkozásnak” felel meg. A kolostorért felelős püspök elutasította a vádakat, és hűséget fogadott Ukrajnának.

Egy nappal a razzia után néhány ukrán törvényhozó arra hivatkozott, hogy nemzetbiztonsági fenyegetésként javasolja az orosz ortodox egyház betiltását. A moszkvai pátriárkátus szóvivője, Vlagyimir Legojda “megfélemlítésnek” nevezte a razziát, amely 2014 óta tart, amikor az Egyesült Államok által támogatott neonácik átvették a hatalmat Kijevben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...