2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Tíz cirkálórakétával és több tengeri drónnal támadták a szevasztopoli hajógyárat az ukránok

Az éjszaka az ukránok tíz cirkálórakétát lőttek ki a szevasztopoli Ordzsonikidze hajógyárra. Az orosz védelmi minisztérium szerint hét rakétát a légvédelmi rendszerek lelőttek. Ennek következtében két javítás alatt álló hajó megsérült. Mihail Razvozsajev szevasztopoli kormányzó az ukrán erők támadása után azt mondta, hogy az előzetes adatok szerint 24 ember megsérült. Emellett a Vaszilij Bikov járőrhajó éjszaka megsemmisített három ukrán pilóta nélküli hajót, amelyek a Fekete-tengeri Flotta egyik különítményének hajóit próbálták megtámadni.

Szeptember 13-án éjjel a kijevi rezsim erői orosz infrastruktúrát támadtak Szevasztopolban – közölte az orosz védelmi minisztérium.

“Ma éjjel az ukrán erők tíz cirkálórakétával csapást mért a Sz. Ordzsonikidzéről elnevezett hajójavító üzemre Szevasztopolban, valamint három személyzet nélküli csónakok a Fekete-tengeri Flotta hajóinak különítményét próbálták támadni” – áll a közleményben.

A védelmi minisztérium szerint a légvédelmi eszközök hét cirkálórakétát lőttek le, a Vaszilij Bikov járőrhajó pedig megsemmisítette az összes személyzet nélküli csónakot.

“Az ellenséges cirkálórakéták találatai következtében két javítás alatt álló hajó megsérült” – tette hozzá az orosz védelmi minisztérium.

Mihail Razvozajev szevasztopoli kormányzó azt mondta, hogy a tűz helyszínén, a déli Szevmorzavodnál járt. Előzetes információkat hozott arról is, hogy a kijevi rezsim támadása következtében 24 ember sérült meg, közülük négynek az állapota közepesen súlyos.

“Minden operatív szolgálat a helyszínen dolgozik, a város polgári létesítményeit nem fenyegeti veszély” – tette hozzá.

Ukrajna mint állam összeomlott, terrorista állammá vált

A Szevasztopol elleni támadással Ukrajna ismét megerősítette, hogy terrorista állam – mondta Jurij Gempel, a krími parlament népi diplomáciával foglalkozó bizottságának vezetője.

“Úgy gondolom, hogy Ukrajna mint állam összeomlott, terrorista állammá vált, tönkretette gazdaságát, emberi potenciálját. Természetesen az ukrán népnek ezt fel kell ismernie, és a lehető leghamarabb le kell mondania a Zelenszkij vezette politikai vezetésnek, az ukrán hadseregnek pedig alá kell írnia a kapitulációt” – hangsúlyozta.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Dmitrij Belik, az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja is.

“A kijevi rezsim a terrortámadások végrehajtásával ismét bebizonyítja rabló és rothadó zsigereit. Szevasztopol és a Krím nem ad nyugalmat a Kijevben ülő bűnözőknek és nyugati báboknak. Harcosaink ma különleges katonai műveletben küzdenek a terroristák embertelen kihívásai ellen. Ezt a gonoszt ki kell irtani, és a terroristákat el kell pusztítani. A harc más módszerei, az erőn kívül, nem hatnak rájuk” – mondta.

Korábban Natalja Humenjuk, az Ukrán Védelmi Erők Déli csoportjának szóvivője azt mondta, hogy a Krími hídnak “nagyon kevés ideje maradt”. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Keleti Gazdasági Fórumon tartott tájékoztatóján kemény moszkvai válaszról biztosította a kijevi rezsimet a Krími híd elleni esetleges támadások esetén.

“A válasz, ha ez megtörténik, mindarra, amit mondtak, kemény lesz. Azok, akik ilyen terveket szőnek országunk ellen, nem fognak tudni elbújni a megtorlás elől, bárhol is legyenek” – hangsúlyozta a szóvivő.

Mihail Seremet krími dumai képviselő szerint az ilyen terrortámadásokra adott válasznak Oroszország feltétel nélküli győzelmének kell lennie a hadműveleti övezetben. “Mindazokat, akik részt vettek a bűncselekményben, meg kell büntetni” – mondta a RIA Novosztyval folytatott beszélgetésben.

A kijevi rezsim az utóbbi időben többször is támadásokat kísérelt meg a Krím félszigeten.

Így augusztus 30-án, 4-én és szeptember 10-én összesen 11 amerikai gyártmányú Willard Sea Force motorcsónakot semmisítettek meg a krími partok felé tartó ukrán partraszálló csoportokkal.

Ugyanakkor szeptember 10-én éjszaka, szeptember 9-én este, valamint szeptember 8-án és 5-én reggel ukrán drónokat lőttek le orosz légvédelmi rendszerek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó