2023, szeptember 25.
16.7 C
Budapest
14.9 C
Moszkva

Times: Zelenszkij és bandája két hónapot töltött egy bunkerben a hadművelet kezdetén

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és társai a tervezett két hét helyett csaknem két hónapot töltöttek egy bunkerben az Oroszországgal fennálló konfliktus kirobbanása után, és jelentős megpróbáltatásokon mentek keresztül – jelentette a The Times.

Az ukrán kormány “azonnal” lemenekült a Kijev központjában, a Bankova utcában lévő elnöki hivatal alatti biztonságos óvóhelyre, amikor 2022. február 24-én megindult Oroszország katonai művelete – jelentette a brit lap szombaton.

A bunker körül olyan nagy volt a titkolózás, hogy azoknak, akik a föld alá kísérték az államfőt, külön titoktartási megállapodást kellett aláírniuk. A dokumentum szerint megtiltották nekik, hogy bármilyen részletet eláruljanak az óvóhely kialakításáról, elhelyezkedéséről, felszereltségéről, vagy akár az élelemről, amit kaptak.

Mivel az orosz erők Kijev külvárosában tartózkodtak, Zelenszkij miniszterei és tanácsadói számára ez a trauma és a terror időszaka volt – írja a lap.

“Erről már nem nagyon beszélünk” – válaszolta Nyikolaj Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszter, amikor arra kérték, hogy emlékezzen vissza a harcok első heteire.

Egy kormányzati bennfentes a The Timesnak elmondta, hogy a bunkerben tartózkodás kemény lét volt, mivel “nem látod a napot, nem tudod az időt”.

Zelenszkij csapata a lap szerint iPhone-okon keresztül élte át a konfliktust. Mindig elfoglaltak voltak, az alvásukat gyakran megzavarták – tette hozzá.

Néhány ukrán tisztviselő “egyre inkább belefáradt a földalatti bunkerben zajló életbe”, egyikük bevallotta, hogy egyszer elmenekült az óvóhelyről, hogy egy étteremben egyen – írta a lap.

A félelem miatt, hogy Kijev az orosz erők kezére kerülhet, az ország vezetése számára meghosszabbították a földalatti tartózkodást – mondta a The Timesnak egy kormányzati forrás.

A lap szerint Zelenszkij csak időnként bukkant elő az óvóhelyről, hogy videoüzeneteket rögzítsen, “hogy megnyugtassa az embereket, hogy nem menekült el”.

A hónap elején Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök, aki annak idején közvetített a Moszkva és Kijev közötti kapcsolatokban, elárulta, hogy Zelenszkij csak azután kezdett el megszólalni, hogy biztosította arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervezi a likvidálását.

Bennett azt állította, hogy az orosz fővárosban folytatott tárgyalások során Putyintól ezt az ígéretet kapta, és a Kremlből való távozása után azonnal felhívta Zelenszkijt. Az ukrán vezető két órával később kijevi irodájából közzétett egy videót, amelyben kifejtette, hogy “nem bujkál” és “nem fél senkitől” – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó