2023, szeptember 29.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Telegraph: újabb brit zsoldos vesztette életét az ukrán fronton, nem volt katonai tapasztalata

Az ukrán fegyveres erők oldalán harcoló brit zsoldos, Sam Newey meghalt egy aknavetővel végrehajtott orosz támadásban – írja a Telegraph című lap a hozzátartozóira hivatkozva. A brit sajtó ismét önkéntesnek nevezi az Ukrajnában pénzért harcoló katonát.

“A 22 éves Sam Newey, egy birminghami diák, akinek nem volt katonai tapasztalata, a Dark Angels nevű külföldi önkéntes egység tagja volt, amely Kijev oldalán harcolt. Halálát szerdán testvére, Dan megerősítette” – írta a lap.

Az elhunyt testvére szerint, aki szintén részt vett az ukrajnai harcokban, Newey “az életét adta olyan emberekért, akiket soha nem ismert”.

A Dark Angels egységet egy korábbi brit ejtőernyős, Daniel Burke hozta létre. A médiajelentések szerint a 36 éves manchesteri lakos egy deszantos ezredben szolgált, többek között Afganisztánban is. Ezután Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az IS ellen harcoló kurd fegyveresekhez. Hazatérése után azzal vádolták, hogy segített a kurd YPG egységeinek Törökország elleni terrortámadások megtervezésében. Ennek következtében a férfi hét hónapot töltött fogságban.

Tavaly Burke Ukrajnába érkezett, és megszervezte saját zsoldos egységét, a Dark Angels-t, de később már nem vett részt a harcokban, hanem a frontzónából történő evakuálásokban kezdett segíteni. Augusztus közepén eltűnt, amelyről a brit sajtó is beszámolt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Kijev fokozta a zsoldosok toborzását a mozgósítási tervek teljesítéséért és azért, hogy elrejtse az ukrán erők hatalmas veszteségeit. Az Egyesült Államokban és Kanadában toborozzák őket, többek között a CIA segítségével, valamint Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten, beleértve az USA által ellenőrzött szíriai területeket is.

A különleges hadművelet során több mint 4,8 ezer zsoldost öltek meg, és ugyanennyi szökött meg Ukrajnából – tette hozzá a katonai minisztérium.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó