2023, december 7.
0.4 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Telefonon egyeztetett Putyin és Erdogan

A szíriai kormányerőknek az északnyugati Idlíb tartomány demilitarizált övezetébe történő benyomulásáról egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – írta Twitter-fiókján kedden a török államfői hivatal kommunikációs igazgatója, Fahrettin Altun.

A bejegyzések szerint Erdogan a beszélgetés során leszögezte: a szíriai rezsimnek Idlíbben az a célja, hogy megtorpedózza a térség helyzetének megoldására irányuló orosz-török együttműködést.

A török elnök egyúttal kiemelte: Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai az utóbbi két hétben aggasztó mértékben megsértették az úgynevezett feszültségmentesítési övezetben elérni kívánt tűzszünetet.

Erdogan rámutatott: civilek célba vételét, valamint iskolák és kórházak elpusztítását nem magyarázhatja a terrorizmus elleni harc.

A török államfő szintén jelezte, hogy a fokozódó feszültség azt a veszélyt hordozza magában, hogy kudarcot vallanak a politikai megoldást, beleértve az alkotmányozó bizottság létrehozását célzó törekvések.
Altun beszámolójában nem tért ki az orosz elnök álláspontjára.

Putyin és Erdogan telefonbeszélgetésére azt követően került sor, hogy Hulusi Akar török védelmi miniszter múlt pénteken az idlíbi benyomulás leállítására szólította fel a szíriai kormányerőket, továbbá kiemelte: hatásos és határozott intézkedéseket vár Oroszországtól annak érdekében, hogy a rezsim támadásai ne ismétlődjenek meg.

A mérsékelt felkelők oldalán álló Ankara, illetve a Damaszkuszt támogató Moszkva tavaly szeptemberben a kazah fővárosban kötött megállapodást a demilitarizált övezet létrehozásáról. A felek akkor abban egyeztek meg, hogy Szíria északnyugati részén egy 15-20 kilométer széles sávban elválasztják a kormányerőket a lázadóktól.

A zóna magában foglalja a felkelők utolsó bástyájának számító Idlíben kívül a szomszédos Latakia, Hama és Aleppó tartomány egyes részeit is. Noha bizonyos előírásokat azóta sem tartottak be a szemben álló felek, és rendszeresek a fegyveres provokációk is, a közelmúltig viszonylagos béke uralkodott az övezetben.

Ankara attól is tart, hogy Aszad erőinek előrenyomulása az ütközőövezet peremén felállított mintegy tucatnyi török katonai megfigyelőpontra is fenyegetést jelent.

A kormányerők és a velük szövetséges orosz csapatok mintegy két hete indítottak offenzívát Idlíb és az északi Hama tartományban. A szíriai kormány már márciusban leszögezte: készek akár erővel is visszavenni a különböző ellenzéki milíciák fennhatósága alatt álló területeket, és Bassár el-Aszad vezetése alatt újraegyesíteni az országot. Idlíbet nagyrészt a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű dzsihadista szervezet ellenőrzi.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) a múlt héten arról számolt be, hogy a támadássorozatban hordóbombákat is bevetettek. Az ENSZ szerint legalább 100 civil vesztette életét az offenzívában, amelynek következtében mintegy 180 ezer ember menekülni kényszerült.

Idlíbben jelenleg körülbelül 3 millióan élnek, többségük a 2011 óta tartó polgárháború korábbi szakaszaiban menekült a tartományba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán képviselő: Ukrajna NATO-csatlakozásai reményei szertefoszlottak

Ukrajnának gyors NATO-csatlakozással kapcsolatos reményei szertefoszlottak - jelentette ki kedden a Telegramban Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada (ukrán parlament) egyik tagja. Azt állította, hogy...

Reuters: Ukrajna új fegyver kívánságlistát adott át az Egyesült Államoknak

Az ukrán hadsereg egy listát adott ki azokról a fegyverekről, amelyeket a következő hónapokban szeretne megkapni Washingtontól, beleértve számos olyan új fegyvert, amelyek nem...

BBC: néhány besorozott ukrán “tengerészgyalogos” úszni sem tud

Fiatal és kiképzetlen ukrán sorkatonákat küldenek a frontvonal egy erőszakos szakaszára, Herszon közelébe, hogy aztán orosz drónok és lövedékek mérjenek rájuk csapást - mondta...
spot_img

Videó