2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Teherán: Kijev nem tudta bizonyítani, hogy az oroszok iráni drónokat használtak

Ukrán tisztviselők nem tudtak olyan bizonyítékot bemutatni, amely arra utalna, hogy iráni drónokat használt Oroszország a Kijev és Moszkva közötti konfliktusban – közölte hétfőn Mohammad Reza Ashtiani iráni védelmi miniszter, dandártábornok. Szavai egy ukrán és iráni szakemberek közötti találkozót követően hangzottak el.

“Az ukrán fél a technikai találkozón nem mutatott be semmilyen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Oroszország iráni drónokat használt volna a háborúban ezzel az országgal” – mondta a miniszter több iráni hírügynökségnek. Ashtiani szerint az ukrán tisztviselők megesküdtek, hogy a következő találkozón bemutatnak ilyen bizonyítékokat.

A tábornok szerint az állítások arról, hogy az orosz erők állítólag iráni gyártmányú pilóta nélküli légi járműveket (UAV) alkalmaznak az ukrajnai hadjáratukban, “alaptalan állításokon és pletykákon” alapulnak.

Ashtiani elmondta, hogy Moszkva és Teherán katonai együttműködése hosszú múltra tekint vissza, de ez semmiképpen sem kapcsolódik az iráni drónok állítólagos használatához a konfliktusban.

Szavai akkor hangzottak el, amikor az EU a Teheránnal szembeni szankciók újabb körét fogadott el az Iránon belüli tömegtüntetésekre adott válaszra és az Oroszországnak történő állítólagos fegyverszállítások miatt.

Az elmúlt hónapokban felröppentek olyan találgatások, hogy Teherán UAV-kat szállít Moszkvának, miután Oroszország aktívan kezdett kamikaze drónokat használni ukrajnai katonai műveletében. Kijev és a nyugati médiaorgánumok azt állították, hogy az orosz Geran-2 drónok valójában iráni gyártmányú Shahed-136 UAV-k.

Moszkva és Teherán is többször tagadta, hogy iráni drónokat használnának az ukrajnai konfliktusban. Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter azonban megerősítette, hogy Teherán valóban szállított “kis számú drónt” Moszkvának hónapokkal az ukrajnai konfliktus kitörése előtt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó