2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Tatárföldnek új elnöke lett

TatárföldAz orosz politikai élet egyes szuper tekintélyei leválthatatlanságának mítosza Kazanyban  meg volt cáfolva. A köztársasági törvényhozó testület elfogadta  Mintimer Sajmijev tatár elnök  nyugdíjba vonulását és egyhangúan megválasztotta az új köztársasági vezetőt, Rusztam Minnihanovot. Számos szövetségi szintű tisztségviselő félelemmel határos mélységes tiszteletet érzett Sajmijev iránt – olvasható a Moszkvoszkij Komszomolec lapban.  Sajmijev távozása nem volt százszázalékosan önkéntes lépés. Bizonyára célozhattak arra, hogy ideje átengedni az elnöki bársonyszéket fiatalabbaknak.

Bölcs ember lévén, Sajmijev érthette, hogy nem kormányozhat a végtelenségig. Tatarsztán első elnöke egész sor tehetséges hivatalnokot nevelt fel maga mellett, amelyek közül bármelyik nyugodtan utódjává válhatott volna.

„Ha már magát Sajmijevet is félretoltuk, akkor benneteket is egykönnyen eltávolíthatunk” – a  Kreml ezt adta a kormányzói posztokon több mint egy évtizede tartózkodó tekintélyes vezetők tudtára. Azonban más régiókban nehezebb lesz leváltani a helyi vezetőket. Moszkva helyes sorrendben váltja le a regionális vezetőket.

Térkép

A Tatár Köztársaság teljhatalmú oroszországi képviselőjének első helyettese – Mihail Sztoljarov – a köztársaság gazdasági helyzetéről nyilatkozott: „Tatarsztán az Orosz Föderáció vezető jogalanya, amelyik vezető szerepet játszik a szövetségi struktúrában. Ez a régió szerintem eléggé nyugodtan átvészelte a válság legsúlyosabb időszakát. A gazdaság stabil,  eredményesen valósul meg a romos lakóházak lebontásának programja, nem számolták fel a jelzáloghitelt, nem rossz eredményeket mutat fel az agráripari komplexum. A legfontosabb az, hogy a köztársaság  donor régió. Az elnökjelölt kiválasztásában kifejezetten Minnihanov gazdasági tapasztalata volt a döntő.”
A Vremja i Gyenygi napilap főszerkesztője, Jurij Alajev az elnökcsere következményeiről nyilatkozott.

„A személyek cseréjéből adódó gyökeres változásokra nem számítok. Azonban minőségi változások történhetnek 2011-2012-ben, mert akkor realizálnak két viszonylag nagy projektet. Új petrolkémiai feldolgozó komplexumról van szó, és arról, hogy a különleges gazdasági övezetben a nem rezidensek tőkéje minőségi változásba megy át. Mindez a szakágazatokban a pótérték lényeges növelését jelenti, pozitívan hat a köztársaság potenciáljára és a térség GDP-jére. Hangsúlyozni szeretném, hogy ezeket a projekteket Sajmijev indította be, de  Minnihanov vezeti és koordinálja ezeket.”

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...