2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Szol települést is felszabadították az orosz erők a Donbasszban

Az orosz csapatok harci repülőgépekkel, rakétacsapatokkal és tüzérséggel támogatva felszabadították a Donyecki Népköztársaságban lévő Szol községet az ukrajnai különleges katonai művelet során – jelentette Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője szerdán.

“Donyeck irányában a Déli Katonai Körzet rohamegységek önkéntesei a Donyecki Népköztársaságban lévő Szol községet a Donyecki Népköztársaság operatív-taktikai és katonai légierejének, rakétacsapatainak és tüzérségének támogatásával felszabadították” – mondta a szóvivő.

Az orosz tüzérség három ukrán katonai dandárra mért csapást Kupjanszk térségében, több mint 60 ellenséges katonát likvidálva az elmúlt nap folyamán – jelentette Konasenkov.

“Kupjanszk irányában a nyugati katonai körzet tüzérsége csapásokat mért az ukrán hadsereg 14. és 92. gépesített dandárjának, valamint a 103. területvédelmi dandárnak az egységeire a Harkovi területen lévő Dvurecsnoje és Krahmalnoje településekhez közeli területeken, valamint a Luganszki Népköztársaságban lévő Novoszjolovszkoje településeken” – mondta a szóvivő.

A csapások eredményeként az orosz csapatok “több mint 60 ukrán katonát, egy páncélozott személyszállítót, két kisteherautót, két gépjárművet és egy amerikai gyártmányú M777-es tüzérségi rendszert semmisítettek meg” – pontosított a tábornok.

Az orosz tüzérség, a légierő és a harci repülőgépek csapásokat mértek az ukrán hadsereg egységeire Krasznij Liman térségében, több mint 90 ellenséges katonát likvidálva az elmúlt nap folyamán – jelentette Konasenkov.

“Krasznij Liman irányában a Központi Katonai Körzet tüzérsége és a légideszant haderő, a hadsereg és a harci repülőgépek csapásokat mértek az ukrán hadsereg 92. gépesített, 80. és 95. légi támadó dandárjának a Luganszki Népköztársaságban lévő Sztelmakhovka és Cservonaja Dibrova települések közelében felhalmozott embertömegére, valamint a Szerebrjanszki erdészetre” – mondta a szóvivő.

Összességében az ellenség több mint 90 főt, egy gyalogsági harcjárművet és három páncélozott harcjárművet vesztett az elmúlt 24 órában ezen a területen – pontosított a tábornok.

Az orosz erők az elmúlt nap folyamán mintegy 90 ukrán katonát számoltak fel Donyeck térségében – jelentette Konasenkov.

“Legfeljebb 90 ukrán katonát, három páncélozott harcjárművet, négy gépjárművet, egy Mszta-B tarackot és egy Grad többszörös rakétavetőt semmisítettek meg azon a területen az elmúlt 24 órában. Megsemmisítették az ukrán hadsereg HIMARS és Grad többszörös rakétaindító rendszerekhez való lőszerraktárát Kramatorszk városának térségében.” – mondta a szóvivő.

Az orosz tüzérség és a tengerészgyalogság egységei az elmúlt nap folyamán meghiúsították az ukrán hadsereg támadási kísérleteit Donyeck déli részén – jelentette Konasenkov.

“Donyeck déli irányában a Keleti és a Déli Katonai Körzet tüzérségi egységei, valamint a Csendes-óceáni Flotta tengerészgyalogsága meghiúsította három ukrán támadócsoport kísérletét, amelyek a Donyecki Népköztársaság Sztepnoje, Szladkoje és Urozsainoje települések felé próbáltak előrenyomulni” – mondta a szóvivő.

Az ellenség összes vesztesége ezen a területen az elmúlt 24 órában 90 ukrán katonát, négy páncélozott harcjárművet, egy kisteherautót és hét gépjárművet tett ki – pontosított a tábornok.

Az orosz erők az elmúlt nap folyamán 76 ukrán tüzérségi egység tüzelőállásaira mértek csapást – jelentette Konasenkov.

“Az elmúlt 24 órában az orosz erők csoportjának operatív-taktikai repülőgépei, rakétacsapatai és tüzérsége 103 területen 76 ukrán tüzérségi egységnek okozott kárt tüzelőállásokban, emberállományban és haditechnikai eszközökben” – mondta a szóvivő.

Az orosz légierő vadászgépei az elmúlt nap folyamán lelőttek egy ukrán Szu-25-ös földi támadó repülőgépet a Donyecki Népköztársaság területén – jelentette Konasenkov.

“Az orosz légierő harci repülőgépei lelőtték az ukrán légierő Szu-25-ös repülőgépét a Donyecki Népköztársaságban lévő Jablonovka település közelében” – mondta a szóvivő.

Az orosz erők az elmúlt nap folyamán két, amerikai gyártmányú légvédelmi radart és egy ST-68-as célfelderítő radarállomást semmisítettek meg – jelentette Konasenkov.

“Megsemmisítettek két amerikai gyártmányú AN/TPQ-50 és AN/TPQ-48 ütegelhárító harci radart, valamint egy ST-68-as célfelderítő és -követő radarállomást” – mondta a szóvivő.

Az orosz légvédelmi erők hét ukrán pilóta nélküli repülőgépet semmisítettek meg az elmúlt nap folyamán – jelentette Konasenkov.

Összességében az orosz fegyveres erők a különleges katonai művelet kezdete óta 373 ukrán harci repülőgépet, 200 helikoptert, 2898 pilóta nélküli légi járművet, 401 föld-levegő rakétarendszert, 7563 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 985 többszörös rakétavetőt, 3855 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 8101 különleges katonai gépjárművet semmisítettek meg – jelentette Konasenkov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...