2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Szíria – Moszkva meg fogja vétózni az ENSZ BT-ben a nyugati államok javaslatát

KremlMoszkva kategorikusan ellenzi az ENSZ Biztonsági Tanácsa négy nyugati tagállama által javasolt, Damaszkusznak ultimátumot szabó határozattervezetet, és azt meg fogja vétózni – közölte csütörtökön Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes. Az orosz diplomata szerint a céljával ellenkező hatást válthat ki az, hogy az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország az ENSZ szíriai megfigyelőcsoportja küldetésének meghosszabbítását összekötné a világszervezet Alapokmányának VII. fejezetére utalással.  Ennek alapján diplomáciai és gazdasági szankciókat vezetnének be, és katonai intervenciót is kilátásba helyeznének abban az esetben, ha a szíriai kormányzat tíznapos határidőn belül nem hagyna fel a nehézfegyverek alkalmazásával.  Az említett fejezet életbe léptetését szorgalmazta szerdán Moszkvában az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács is, amely szerint az ENSZ-nek akár fegyveres eszközökkel is, de be kellene avatkoznia a szíriai konfliktus megoldásába. Gatyilov szerint ezzel a határozattal automatikusan “eltemetnék” az ENSZ-missziót. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugati BT-tagállamok terve kiegyensúlyozatlan, mert csak a szíriai kormányzat kötelezettségvállalásainak teljesítését írja elő, és egy szó sem esik benne az ellenzék kötelezettségeiről. “Ezért azt gondoljuk, hogy a határozattervezet nem felel meg sem a genfi nyilatkozat szellemiségének, sem Kofi Annan béketerve tartalmának, és számunkra elfogadhatatlan” – mondta.
A Ria Novosztyi hírügynökség emlékeztet arra, hogy Moszkva olyan határozattervezetet dolgozott ki az ENSZ BT számára, amely a szíriai megfigyelők mandátumát három hónappal hosszabbítaná meg. Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint szükség van a megfigyelők munkájára, mert távozásuk esetén nehezebb lenne a békés politikai rendezésre való áttérés.
Az ENSZ Alapokmánya VII. fejezete szabályozza a béke veszélyeztetése, a béke megszegése és támadó cselekmények esetén való eljárást.
Ennek 41. cikkelye szerint a fegyveres erők felhasználásával nem járó rendszabályoknak tekinthetőek a gazdasági kapcsolatok, a vasúti, tengeri, légi, postai, távírói, rádió és egyéb forgalom teljes vagy részleges felfüggesztése, valamint a diplomáciai kapcsolatok megszakítása.
A 42. cikkely azonban kimondja: “Ha a Biztonsági Tanács úgy találja, hogy a 41. cikkelyben említett rendszabályok elégtelenek, vagy elégteleneknek bizonyulnak, úgy légi, tengeri és szárazföldi fegyveres erők felhasználásával olyan műveleteket foganatosíthat, amelyeket a nemzetközi béke és biztonság fenntartásához vagy helyreállításához szükségesnek ítél. Ezek a műveletek az Egyesült Nemzetek tagjainak légi, tengeri és szárazföldi hadereje által foganatosított felvonulásából, zárlatból (blokád) vagy egyéb műveletekből is állhatnak”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....