2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Szijjártó Péter orosz kollégájával és az amerikai ENSZ-nagykövettel is találkozott

Az amerikai és az orosz kormány képviselőjével is kétoldalú megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának alkalmából: Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövettel egyebek között a keresztény kisebbségek védelmének szükségességében és az ENSZ globális migrációs paktumának elutasításában értettek egyet, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel pedig más témák mellett a novemberben megrendezendő kerülő magyar-orosz gazdasági vegyes bizottsági ülés témáiról tárgyaltak.

Az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és Magyarország is kilépett a migrációs csomag jóváhagyási folyamatából. Nikki Haley-vel ezúttal is egyöntetűen úgy ítélték meg, hogy a tárgyalás alatt álló migrációs paktum szélsőségesen elfogult. A dokumentum “a mi álláspontunk szerint nagyon komoly károkat fog okozni, és nagyon komoly veszélyeket hoz még el, tekintettel arra, hogy globális szinten bátorítja a migrációs folyamatokat, ami további terrorfenyegetettséghez és biztonsági kockázatokhoz fog vezetni” – mondta a külügyminiszter.

A keresztény közösségek védelmét illetően pedig a szoros együttműködés folytatásában állapodtak meg. A két ország társszervezője volt az ENSZ-közgyűlés pénteken tartott kísérőrendezvényének, amely az üldözött keresztény kisebbségek védelméről szólt.

Ami az orosz-magyar gazdasági vegyes bizottság ülését illeti, a budapesti találkozón a tervek szerint aláírják a szociális biztonság terén folytatott együttműködésről, valamint a diplomák kölcsönös elismeréséről szóló megállapodásokat.

Szergej Lavrovval áttekintették a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költöztetésének folyamatát is. Nyugtázták, hogy a magyar kormány hivatalos levélben kezdeményezte a központ áthelyezését, amelyet az orosz fél támogat, és a bank elnöke is támogató megjegyzéssel küldte tovább a részvényeseknek.

Örömmel állapították meg azt is, hogy a magyar-orosz konzorcium egyre közelebb van a sikerhez Egyiptomban,ahol a magyar járműipar egyik legjelentősebb külföldi szállítási projektjét nyerhetjük el – mondta el Szijjártó Péter.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó