2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Szijjártó: elsősorban a kétoldalú gazdasági együttműködésről lesz szó Lavrov látogatásán

A kétoldalú gazdasági együttműködés kérdései lesznek a legfontosabb téma a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatandó szerdai megbeszélésen – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek kedden. A tárcavezető emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök februári moszkvai látogatásán állapodtak meg arról, hogy az ott kötött megállapodások utánkövetésének egyik fő állomásaként Szergej Lavrov tavasszal eljön Budapestre, ezért kerül sor most az orosz miniszter hivatalos látogatására.

Szijjártó Péter kifejtette: a kétoldalú gazdasági együttműködésről tárgyalva arról lesz szó, hogy az EU által életbe léptetett szankciók és az arra válaszként adott orosz lépések jelentősen visszavetették a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokat és kereskedelmi forgalmat. Ugyanakkor vannak olyan területek, amelyeket a szankciók nem érintenek, így azok erősítésével le lehet lassítani, illetve meg lehet állítani a csökkenést – mutatott rá. Hozzátette: ezek elsősorban Oroszországban végrehajtandó magyar gépipari és élelmiszeripari beruházásokat jelentenek.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy orosz kollégájával tárgyalni fognak az EU és Oroszország együttműködésének jövőjéről. Nemcsak Oroszországnak és Magyarországnak, hanem az egész uniónak az az érdeke, hogy Oroszország és az EU együttműködése javuljon, miként az is, hogy hosszú távon fenntartsák annak a lehetőségét, hogy az európai versenyképesség visszaszerzése érdekében ismét pragmatikus, a felek gazdasági érdekeinek megfelelő kooperáció jöjjön létre – vélekedett.

Úgy látja, hosszú távon az unió versenyképessége szempontjából kiemelten fontos, hogy az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió között a jövőben szintén pragmatikus együttműködés valósuljon meg – jegyezte meg. Szijjártó Péter kitért rá: a szerdai egyeztetésen szó lesz azokról a nemzetközi folyamatokról is, amelyekben Oroszországnak nagy szerepe van, egyúttal Európára és azon belül Magyarországra jelentős hatást gyakorolnak. Ilyen a szíriai válság, amelynek a megoldása csak transzatlanti-orosz együttműködés alapján képzelhető el – magyarázta. Hozzátette: ez a kérdés az Európára háruló bevándorlási válság szempontjából kulcsfontosságú.

Ugyancsak téma lesz az ENSZ-főtitkárválasztás – mondta a tárcavezető. Jelezte, a kelet-európai országcsoport – amelyben Magyarország is található – az egyetlen, amely még nem adott főtitkárt a világszervezetnek. Szijjártó Péter úgy értékelte, minden regionális kérdés napirenden lesz a szerdai megbeszélésen, és mivel az európai-orosz együttműködés jövője szempontjából az ukrajnai kérdés nem megkerülhető, az is szóba kerül majd. Magyarország a minszki megállapodások végrehajtását tekinti a kulcskérdésnek, és minden, a konfliktusban érintett felet arra ösztönöz, hogy azokat maradéktalanul teljesítse, mert akkor a szomszédságunkban megszűnik a háború, és az európai-orosz együttműködés is könnyebbé válhat – mondta Szijjártó Péter. Szergej Lavrov legutóbb 2013 májusában járt munkalátogatáson a magyar fővárosban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó