2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Szijjártó: a magyar hatóságok nem vettek részt a kárpátaljai hadifoglyokkal kapcsolatos tárgyalásban

A magyar állami hatóságok nem vettek részt abban a tárgyalási folyamatban, amelynek eredményeképpen 11 hadifogoly Kárpátaljáról Budapestre került – közölte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

Korábban az orosz ortodox egyház arról számolt be, hogy a kárpátaljai katonák egy csoportját az egyház közreműködésével és Kirill Moszkva és egész Oroszország pátriárka áldásával adták át Magyarországnak.

Később Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy a katonák átadása Kárpátaljáról Magyarországnak az orosz ortodox egyház gesztusa Budapest felé. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról, és követelte, hogy a magyarországi ukrán konzul azonnal láthassa az ukrán hadifoglyokat.

“Ami a 11 hadifoglyot illeti, azt hiszem, ez jó hír. Szerintem jó hír, hogy szabadok. Voltak tárgyalások az egyház és a vallási szervezetek között, ami abszolút nem érintette a magyar államot. Ennek a megállapodásnak az alapján szabadon engedték őket, szabadok, szabadon mozoghatnak Magyarországon, azt csinálhatnak, amit akarnak, ha kapcsolatba akarnak lépni az ukrán hatóságokkal, akkor szabadon megtehetik, ezt tudom garantálni” – mondta Szijjártó Péter az Európai Parlament ülésén egy ukrán képviselővel folytatott vitában. A beszédről készült videófelvétel felkerült a külügyminiszter Facebook oldalára is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó