2022, október 4.
11.9 C
Budapest
10.5 C
Moszkva

Szentpéterváron vesznek végső búcsút az orosz nagyhercegnétől

Leonyida95 éves korában 2010 május 24-én Madridban elhunyt Leonyida Georgijevna Romanova orosz nagyhercegné. Szentpéterváron a cári Oroszország fővárosában vesznek tőle végső búcsút a Péter és Pál katedrálisban június 2-án. A nagyhercegnét férje, Vlagyimir Kirillovics nagyherceg mellé temetik Ortodox szertartás keretében. Koporsóját a temetés napján szállítják Pétervárra repülővel. Várhatóan részt vesz a temetésen a nagyhercegné lánya Marija Vlagyimirovna és unokája Georgij Mihajlovics Romanov nagyherceg is.

Leonyida Georgijevna hercegnő 1914 októberében született Georgij Alekszandrovics Bagratyion muhrani és grúz herceg, illetve a nemesi sorból származó Jelena Szigizmundovna Novina-Zlotnyicka harmadik, utolsó gyermekeként, egyben második leányaként. Apja XIII. György herceg néven Muhrani címzetes uralkodója és egyben grúz herceg volt. A Bagratyion-ház sokáig tisztázatlan szerepet töltött be az orosz főnemesség köreiben: hol elismerték uralkodóháznak, hol egyszerű hercegi családként hivatkoztak rá.

Mivel Grúzia akkoriban az Orosz Birodalom része volt, az országot is érintette, amikor 1917-ben megdöntötték a cári rendszert a bolsevikok. Amikor 1921-ben a bolsevikok alakítottak kormányt Grúziában; a hercegi família önkéntes száműzetésbe kényszerült. 1923-ban az új rezsim engedélyével visszatérhettek ugyan ősi otthonukba, de folyamatos zaklatásnak és házi őrizetnek voltak kitéve. A család megint a menekülés mellett döntött. Leonyida hercegnő 1934. november 6-án Nizzában férjhez ment a dúsgazdag amerikai Sumner Moore Kirbyhez. A párnak 1935-ben megszületett egyetlen gyermeke, Helén. A házasság azonban 1937-ben válással végződött.

A második világháború elején a hercegnő barátai és ismerősei segítségével Spanyolországban telepedett le, ahol elismerték királyi származását. 1946. december 5-én Leonyida Georgijevna egyetlen bátyja, Erekle herceg feleségül vette Mária Mercédesz spanyol infánsnőt. Ekkoriban találkozott Madridban Leonyida Georgijevna Vlagyimir Kirillovics nagyherceggel, az utolsó cár, II. Miklós unokájával, az orosz cári család akkori „fejével” és az orosz trón igénylőjével.

1948. augusztus 13-án a nagyherceg feleségül vette a svájci Lausanne-ban Leonyida hercegnőt, aki ezzel a Romanov-dinasztia tagja lett, és felvette a Romanova nevet is. Az amerikai mágnással kötött házasságból született lánya pedig megkapta a „Dvinszkaja grófnő” címet. Az új és immár tartós házasságból szintén egy lány született később, Marija Vlagyimirovna, aki szintén nagyhercegnő lett.

Wikipédia – Orosz Hírek

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...