2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Szárnyalnak a NATO fegyvergyártóinak részvényei – itt a lista

A NATO-tagállamok legnagyobb katonai és védelmi vállalatainak piaci értéke 21,5 százalékkal nőtt 2022-ben az ukrajnai katonai művelet és a nyugat-európai újrafegyverkezés közepette – jelentette szerdán a Vedomosztyi című orosz napilap.

Az újság a Defense News és a Tradingview elemzőcég adataira hivatkozott.

A becslések szerint a vállalatok együttes piaci kapitalizációja a 2021 decemberi 579 milliárd dollárról 2022 decemberére 703 milliárd dollárra nőtt.

A rangsorba 25 olyan, 1 milliárd dollárnál nagyobb vállalat került be, amelyekkel a tőzsdén kereskednek, és amelyek bevételeiben a katonai termékek dominálnak, valamint aktívan részt vesznek az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokban.

A jelentés szerzői a német fegyvergyártó Rheinmetallt nevezik meg az elmúlt 12 hónap legnagyobb nyertesének, 122%-os árfolyam-emelkedéssel. A francia drón- és rakétagyártó Thales piaci értéke 54%-kal emelkedett. Az amerikai Northrop Grumman védelmi vállalat 44%-kal, míg a HIMARS rakétavetőket gyártó Lockheed Martin részvényei 42%-kal emelkedtek.

A jelentésben említésre méltó még a BAE Systems (+40%), a Kongsberg Gruppen (+37%), a General Dynamics (+24%) és a Raytheon Technologies (+19%).

A lap rámutatott, hogy a NATO katonai óriáscégeinek értéke szárnyal, miközben a teljes nyugati vállalati szektor 16%-kal zsugorodott tavaly az S&P 1200 index szerint, ami arra utal, hogy a fegyvergyártók valószínűleg az európai politikai válság fő haszonélvezői voltak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...