2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Szakértő: Ukrajna újabb területeket is veszíthet egy, a Donbasszal vívandó háborúban

Igor Korotcsenkó katonai szakértő lehetségesnek tartotta: ha az ukrán hadsereg csakugyan megindítja a háborút, Oroszország beavatkozik a Donbasszban folyó katonai konfliktusba – írja a NewsFront a Politexpert.net portálra hivatkozva.

Igor Korotcsenkó, a „Nacionalnaja Oborona” („Nemzetvédelem”) nevű folyóirat főszerkesztője az „Ukraina.ru” YouTube csatornájának adásában felsorolta az ukrán hadsereg erős oldalait. Egyben elmondta személyes véleményét arról, hogy milyen reakció várható Moszkva részéről Kijev katonai jellegű aktivitására. A katonai szakértő szerint – jelképességénél, politikai motiváltságánál fogva – a Nyugat segítsége gyakorlatilag nem járult hozzá az ukrán hadsereg katonai képességeinek erősítéséhez. Tévedés lenne azonban azt állítani, hogy az ukrán hadsereg nem állta ki az idők próbáját.

Az ukrán hadsereg erősségei között Korotcsenkó külön kiemelte azokat a diverziós műveleteket és terrorcselekményeket, amelyek során a Donbassz jeles személyiségeit likvidálták (Pokolgépes merénylet áldozata lett a Donyeck Népköztársaság két legkiválóbbnak tartott hadvezére: Arszenyij Pavlov (Motorola) és Mihail Tolsztih (Givi). Merénylet áldozatául esett a Luganszki Népi Milícia közkapcsolatokért felelős főcsoportfőnöke. Egyetlen – a 2015-ös – év leforgása alatt meggyilkolták Luganszkban mind a négy ama mezei parancsnokot, akik nyíltan bírálták a visszarendeződés jeleit, a sokak által kezdettől fogva árulásnak tartott minszki megállapodást. Nem mindenki tartotta véletlen közúti balesetnek a „Prizrak” egység parancsnokának (és vele utazó feleségének) a halálát. Alekszej Markov a «Prizrak» első parancsnokának, a 2015-ben merénylet áldozatául esett Alekszej Mozgovojnak lett az utóda. És végül Alekszandr Zaharcsenkó, a Donyecki Népköztársaság első vezetője (a köztársasági elnök cím ott nem elfogadott) ellen 2018. augusztus 31-én elkövetett pokolgépes merénylet. A népszerű államfővel egy ismeretlen gyártmányú robbanószerkezet végzett. E merényletek közül számos esetben derült ki, hogy az utasítást személyesen Petró Porosenkó ukrán (báb)elnök, a szovjet idők pitiáner sikkasztójából, a népvagyon dézsmálójából lett állami terrorista és tömeggyilkos háborús bűnös adta ki rájuk. Zaharcsenkó ellen a hetedik merényletkísérlet bizonyult sikeresnek.):

Az ilyesfajta tevékenység – az ukrán titkosszolgálatok erős oldala, és biztonságuk komoly tényezője. Különösen kiemelném az ukrán katonai felderítést. Bármiképpen is kiéleződnék a helyzet a Donbasszban, számolni kell ukrán diverzánsok bevetésével.

A legkevesebb, hogy a hivatalos Kijev diverziók révén akar időt nyerni magának ahhoz, hogy megtörje a népköztársaságok ellenállását. Ezzel együtt is, a legfontosabb kérdést továbbra sem az ukrán hadsereg, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) akciói jelentik majd, hanem – mint Korotcsenkó mondta –Moszkva reagálása a térség történéseire. Véleménye szerint Moszkva nem húzódhat félre, amikor a Donbasszban élő oroszok életét, javait teszik kockára.

Tettei következtében Ukrajna területei jelentős részének mondhat búcsút. Korotcsenkó nem zárja ki, hogy új határa a Dnyepernél fog húzódni. (Ami két nagy előnnyel is járna: 1. Véget lehetne vetni a Krím elleni  ukrán vízblokádnak. 2. A szárazföldről is út nyílna a Krím felé.)

„Ha az ukrán hadsereg hozzákezd a Donbassz területére történő benyomuláshoz, ezzel Ukrajna határai változni is fognak. Nehezen tudom elképzelni, hogy a Donyecki (DNR) és Luganszki (LNR) Népköztársaság visszatérnek Ukrajna fennhatósága alá. Úgy gondolom, hogy ha ez a háború valósággá válik, Ukrajna még több területet veszít majd.”

Mint emlékezetes, a minap olyan információ látott napvilágot, miszerint Vlagyimir Zelenszkij elnök hivatalában a Donyec-medencei konfliktus eszkalálására készülnek. A tervezett támadás időpontjaként március 15-ét nevezték meg. (Egyes változatok szerint március 15. valójában az a nap, amikor a hadsereg hivatalosan is közli: készen áll a támadásra.) Vlagyimir Jevszejev politológus azt mondja: a hónap közepén esetleg az ukrán hadsereg megtámadja a régiót. De, mint mondja, az erről szóló döntést az ukrán vezető helyett az Egyesült Államokban hozzák meg majd.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...