2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Svájci bankokat vizsgál az Egyesült Államok az orosz ügyfeleik miatt

A Credit Suisse és az UBS svájci bankóriások szerepelnek azon bankok listáján, amelyeket az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) vizsgál, mert állítólag segítettek orosz üzletembereknek a szankciók kijátszásában – jelentette csütörtökön a Bloomberg az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.

A svájci bankokat – több amerikai banki nagyvállalattal együtt – a DOJ állítólag beidézte. A hírügynökség forrásai hozzátették, hogy a felszólításokat még azelőtt küldték el, hogy a Credit Suisse-t elérte a válság, amelynek következtében a rivális UBS felvásárolta.

A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy mely bankárok és tanácsadók foglalkoztak szankcionált ügyfelekkel, és hogyan vizsgálták át ezeket az ügyfeleket az elmúlt években – mondták a források a Bloombergnek, hozzátéve, hogy a banki alkalmazottak ellen ezt követően további vizsgálatokat indíthatnak annak megállapítására, hogy megszegtek-e bármilyen törvényt.

A hitelezők súlyos büntetésre számíthatnak az amerikai szankciók megsértése miatt. A BNP Paribas francia nemzetközi bankcsoport 2014-ben mintegy 9 milliárd dollár megfizetésére kényszerült, miután bűnösnek vallotta magát Washington vádjaiban, miszerint engedélyezte a szankciókkal sújtott szudáni, iráni és kubai szervezetek tranzakcióit.

A Standard Chartered Bank 2019-ben beleegyezett abba, hogy több mint 1 milliárd dollárt fizessen ki, hogy rendezze az amerikaiak vizsgálatát az Irán-ellenes szankciók megsértése miatt.

A múlt hónapban a Credit Suisse, Svájc egykor második legnagyobb bankja, közölte, hogy a Moszkva ellen bevezetett szankciók részeként több mint 19 milliárd dollárnyi orosz vagyont zárolt.

Tavaly a DOJ elindította a KleptoCapture munkacsoportot, hogy szankciókat hajtson végre olyan oroszokkal szemben, akik a Fehér Ház szerint Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségesei voltak. Az amerikai hatóságok azóta számos jachtot, magánrepülőgépet és ingatlant foglaltak le orosz üzletemberektől.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó